Rehabilitace dýňové polévky

19. ledna 2010 v 16:21 | vilemina |  Moje polévky
Ta, co jsem ji vařila už předloni, nenadchla. Vše jsem udělala správně, nastudovala různé předpisy, ale jak se ukázalo, není dýně jako dýně. Aspoň mě o tom všichni přesvědčovali, ale dokud jsem to nezkusila, byla jsem skeptická...
Kolem jedné malé hokkaidó jsem totiž vydržela chodit tři měsíce, než jsem se do polévky pustila! Zdůvodňovala jsem si to tím, že zkouším, jak dlouho mi vydrží.
Tedy vydržela báječně, a to byla v teple - a v suchu, což jí svědčí mnohem lépe než vlhko a chlad, ale že vydrží až do ledna, mě překvapilo. Očekávala jsem, že buď zahnije, nebo zcela vyschne, ale ani jedno se nestalo! Tak už vím, co napřesrok udělám: osadím dýněmi nějakou skříň, rozuměj kuchyňskou, to bude nejlepší řešení. Nejdříve se jimi bude těšit oko, abych si užila jejich dekorativní vzhled, žaludky až v další fázi.
V studeném a sněhuplném dni jsem konečně sáhla po porci oranžové a pustila se do vaření. Nejprve překrojit a vydlabat, dužinu i se slupkou nakrájet na kostky, zalít vodou, aby byly potopené, osolit, uvařit. Rozmixovat, přidat trochu zakysané smetany a česneku, hotovo - oranžový hustý krém, opravdu lahodný, jemuž chuťově nic nechybělo. Okrášlila ho dýňová semínka - kupovaná, protože ta z dýně byla tak tvrdá, že se nedala vyloupat ani po pražení...
Skutečně vynikající chuť, jásavá barva ozářila zimní den. Skepse po předchozím pokusu byla pryč a jsem připravena udělat si na další rok již zmíněné zásoby. Chtělo by to nějaké zdroje, třeba něco jako tady!
A pokud někdo na dýni dostal chuť, zrovna jsem takové menší kousky velikosti grepu viděla prodávat i v jednom běžném supermarketu.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 19. ledna 2010 v 20:41 | Reagovat

Dýňová polévka (krém) je bájo :-). Hned na první pohled a pak i sousto jsem se do ni zamilovala. Takže příští podzim se ze mě stane dýňový maniak :-))).

2 Madla Madla | Web | 20. ledna 2010 v 10:08 | Reagovat

Dýni jsem měla spojenou převážně s negativním vzpomínkami, ale dýně Hokkaidó je super. Tuhle polévku jsem taky vařila a musím přiznat, že je báječná! Jen mě štve velký nedostatek dýní v našem malém městečku. Koupit se daly jen ty okrasné, ale dýni vhodnou k tepelné úpravě musel obstarat manžel na služebce :-)
Tak dýním zdar!

3 Vilemína Vilemína | E-mail | 20. ledna 2010 v 13:03 | Reagovat

Třeba se dýně rozšíří, ono záleží na počasí - v našem podbení musí být na ně pořádné léto. Viděla jsem vloni dva domácí výpěstky z různých zdrojů, jeden velikosti citrónu, druhý grepu! A to není mnoho...

4 Madla Madla | Web | 22. ledna 2010 v 15:22 | Reagovat

U našich na zahrádce se dýním vždycky dařilo a babička se vždycky podařilo vypěstovat hotové giganty, ze kterých pak dělala kompoty. Jako dítě jsem je milovala, teď je mi blibno jen z té vůně. A to mají zahrádku na severu Moravy, v podhůří Jeseníků.
mámu bohužel k pěstování dýní nepřesvědčím a sama zahrádku nemám :-(

5 Vilemína Vilemína | E-mail | 22. ledna 2010 v 16:49 | Reagovat

Dobrou zavařenou dýni jsem jedla snad jen jednou - bylo to na nějaké návštěvě v dětství, byla hodně zcukernatělá a dobře ochucená, snad citrónovou kůrou a skořicí. Taky trefit ten správný poměr, když je třeba počítat s rozležením, chce praxi.

A co maminku nalákat nějakou dýňovou lahůdkou, spíš naslano, když na ni má špatné vzpomínky?

6 Zdena Zdena | E-mail | 9. února 2010 v 11:36 | Reagovat

Ještě lepší je zalít dýni vývarem a nakonec přidat kolečka česneku opečená na olivovém oleji.

7 Vilemína Vilemína | E-mail | 9. února 2010 v 16:00 | Reagovat

Mě na tom nadchlo právě to, že žádný vývar nepotřebovala, vážně. Česnek postačí.

8 Alena Alena | E-mail | Web | 13. března 2010 v 8:52 | Reagovat

Výborné polévky z dýně -tykve jsem objevila až letos a jsem ráda, že jsem ji zkusila

9 Vilemína Vilemína | Web | 13. března 2010 v 11:00 | Reagovat

Mám už v záloze další příhodnou dýni - opravdu vydrží v teple a suchu velmi dlouho, už ji mám koupenou dva měsíce a je beze změn, tak si říkám, na co jsem to mrazila:)
Uatím v úvahách, co s ní, vede opět polévka,potvrzuji. A vítám v klubu, Aleno:)

10 white evening dresses white evening dresses | E-mail | Web | 17. ledna 2013 v 6:54 | Reagovat

I wanted to follow along and allow you to know how great I liked discovering this blog today. We would consider it a real honor to do things at my place of work and be able to utilize tips contributed on your web page and also be involved in visitors' responses like this. Should a position connected with guest author become on offer at your end, i highly recommend you let me know.
http://www.movedress.com/beach-wedding-dress-wedding-dress-function-occasion.html

11 abulic abulic | Web | 17. června 2015 v 15:12 | Reagovat

Myslím, že Vás v omyl. ;-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama