Jak na bažanta? S Anuší Kejřovou!

30. ledna 2010 v 8:08 | vilemina |  S Anuší Kejřovou a Mottem
Tentokrát jsem vytáhla z mrazáku kilové balení bažantích stehýnek. Nemusela jsem ho škubat ani stahovat. Že se musí hodně obalit slaninou, jsem už předpokládala, ale přece jen jsem ještě prošla i své nové kuchařky, zda tam neobjevím nějaký nápad. Receptů na bažanta však pramálo, tak jsem se přidržela Kejřové, která radí protknout ho slaninou a nejprve dusit doměkka, než se strčí do trouby zčervenat.
Stehýnek bylo deset, spíš menší, bez kůže. Nejprve jsem z nich obrala co nejvíc zbytků žlutého tuku a každé jsem prošpikovala dvěma kousky slaniny - do horní a spodní části, osolila, opepřila a nejprve krátce opekla na směsi oleje a másla. Přidala jsem ještě další slaninu na kostky, jednu cibuli na proužky a trochu podlila. Bažant je dost výrazný sám o sobě, není třeba přidávat další koření. A dusila jsem, obracela, polívala, to vše snad hodinu a půl při nižší teplotě, aby vše mírně bublalo.
Druhý den jsem pokračovala ještě skoro hodinku, až šlo maso od kosti. Vydušenou šťávu jsem doplnila trochou vína. Rozhodla jsem se, že do trouby bažanta ani dávat nebudu. Dala jsem za pravdu Kejřové, že bez dušení by byl suchý.
Mezitím jsem si nachystala červené zelí a bramborové knedlíčky. Kombinace to byla dobrá, klasická. Bažant byl docela šťavnatý a měkký, jeho divoká chuť však není každému příjemná - prý je kuře lepší!
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Madla Madla | Web | 30. ledna 2010 v 15:31 | Reagovat

Bažant vypadá krásně a já patřím mezi ty, kteří ho mají rádi. Ale vždycky si ho dám raději v restauraci než se mořit se zdlouhavou domácí přípravou. Klobouk dolů!
Já jsem holt lenora.

2 vilemina vilemina | 30. ledna 2010 v 16:10 | Reagovat

Takhle se dělal skoro sám...

3 Yva Yva | Web | 11. února 2010 v 4:05 | Reagovat

Na bažanta mám jen ty nejlepší vzpomínky.  Otec byl myslivec, a bažant býval jednou z těch pochoutek, o kterých mohu dnes jen snít.  Kdybych měla volit, podle koho vařit, ani já bych neváhala spolehnout se na kuchařské umění Anuše Kejřové. Je Tvůj recept podle té nově vydané Zlaté úsporné kuchařky?

4 Vilemína Vilemína | E-mail | 11. února 2010 v 11:23 | Reagovat

Ano - víceméně :) Přidala jsem cibuli a víno. Mně chutnal, není fádní.

Pokud tě Kejřová zajímá, chystám brzy zajímavý projekt!

5 Coach Outlet Online Coach Outlet Online | E-mail | Web | 17. listopadu 2011 v 12:43 | Reagovat

Coach Outlet Online662

6 EwitA EwitA | Web | 2. října 2012 v 17:49 | Reagovat

Tvá práce je velmi dobrá.Díky.

7 prom evening dresses prom evening dresses | E-mail | Web | 17. ledna 2013 v 11:14 | Reagovat

i found your site on msn, thanks for putting up such a great blog.
http://www.movedress.com

8 Andrea Andrea | Web | 7. ledna 2014 v 9:42 | Reagovat

Lákavé :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama