Slavnostně spolu s vegetariány

9. listopadu 2009 v 22:40 | vilemina |  Povídání u stolu












Dobrá příprava je základ, mám to tak naučené a vyzkoušené, že to funguje. Chtěla jsem synovi uspořádat narozeninou večeři a počítala jsem s mírně rozšířeným obsazením, tj. pro šest osob. Rozhodla jsem se udělat více menších chodů, aby bylo na výběr pro osoby s různými stravovacími zvyklostmi. To problém nebyl, beztak bych chystala hlavně něco se zeleninou.
Vybírala jsem z osvědčených jídel, vůbec není dobrý nápad vařit v situaci, kdy se chcete trochu předvést,
nějaký zbrusu nový recept!











Už mám vyzkoušeno, že několik druhů pečených a plněných zelenin se vejde na jeden plech, tak to nebude zas tak složitá realizace. Navrhla jsem více možností, jak mě napadly během týdne:
pečenou dýni, papriky plněné kuskusem nebo balkánským sýrem (bez klobásy). lilkové koláčky, plněné











žampiony, rajčata. Uvařenou kukuřici bych mohla dopéci na pánvi s kořením.
Špenátové šneky nebo radši celý závin? Nebo s jinou náplní?
K tomu jeden masový chod -

třeba kuřecí řízky s hořčicí? Kuře na víně? Medové kuře? Gulášek? Mám i uzený jazýček. Nebo nějakou směs s fazolemi a rajčaty?

Co přílohy - stačí ten kuskus v paprikách nebo ještě třeba trochu risotta? Zapéci nachos se sýrem? Nebo opečené toustíky? Ovšem, k nim trochu bylinkového másla.
A moučník, mohl by být ten překrásný cheesecake brownies podle Terezky, flammeri s krémem, smetanové želé s ovocem, třeba s jahodami, ale i zmrzlinový pohár. Koupím dobrou kávu, asi Ebel coffee nebo Mama coffee.
Na závěr trocha portského, mírně vychlazeného.

Po konzultaci vzniklo tohle menu:

Aperitiv - víno Lambrusco bílé
Špenátoví šneci

Papriky plněné kuskusem
Papriky plněné sýrem
Pečená dýně
Lilkové koláčky
Pečená rajčata nebo žampiony


Kořeněná kukuřice
Medové kuřecí řízečky
Opékané gril. klobásky

Zelený salát
Tousty, bagetky, bylinkové máslo





Jahodový dort se smetanovým želé
Bílé víno, voda, džus, káva

Portské







Teď tedy nakoupit vše potřebné a rozmyslet si plán, kdy a jak bude nejšikovnější jednotlivé pokrmy připravovat.
Hosté jsou pozváni na šestou na volný den.

Dopoledne bych mohla naložit kuřecí stehenní řízky do medové marinády, uvařit kukuřice v papiňáku, umíchat bylinkové máslo (pokud to všechno neudělám už večer), udělat želé na dort a upéci špenátové šneky.


Taky bych mohla hned předpéci papriky, když bude trouba horká. Očistím dýni, připravím náplň z balkánu a dresink.
Odpoledne nachystám ostatní zeleninu k pečení - udělám náplň s kuskusem, naplním oba druhy paprik, na plech přidám rajčata, v
dýni, lilky a žampiony, abych kol půl páté mohla začít péci.




Pak připravím stůl, nádobí, salát a sebe. Nápoje svěřím osobě blízké. A pak už jen kolem půl šesté upeču kuřecí kousky na velké pánvi a na druhé grilovací klobásky a špalky kukuřice.

Vše bude stát na teple. Dokončím salát.




Tousty začnu opékat až po přípitku a pak podle potřeby, více menších mis
budu doplňovat, aby vše zůstalo teplé. Dám na stůl většinu jídel najednou - není to bufet, když to není zvlášť, ale spíš taková inspirace středověkem. A hostitelce umožní se souvisleji věnovat hostům i zábavě.
Až se vším pomalu projíme a po slaných jídlech sklidíme ze
stolu a dopijeme víno, přijde na
řadu příprava kávy a moučník. To už můžu chystat zvolna a během hovoru.




Trocha portského na závěr bude důstojným zakončením láskyplně nachystané večeře pro moje nejbližší.

Tolik příprava - byla jsem s ní docela spokojená, však to trochu práce a přemýšlení dalo. A co skutečnost?




Ta s tím nakonec pořádně zamávala - oslava byla dvakrát odložena z vícera závažných důvodů, na některá z jídel došlo mezitím jednotlivě. Ale možná uděláme nové setkání ještě během podzimu, tak můžu už zase začít vymýšlet, co by se hodilo - a tohle letní menu si schovám na jindy :)
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 coco-choc coco-choc | Web | 10. listopadu 2009 v 7:22 | Reagovat

A jak to, že jsem jako čestná vegetariánka nebyla pozvaná :-)))? Menu vypadá skvostně, jen nevím, zda by se to mě všechno vešlo. Je opravdu škoda, že sis dala tolik práce s vymýšlením a přípravou a oslava nakonec nebyla, ale jídlo určitě své uplatnění našlo, že :-)?

2 Madla Madla | Web | 10. listopadu 2009 v 8:10 | Reagovat

Teda, nádherně vymyšlené menu, kde se na nic nezapomnělo. Lehké, chutné a velice lákavé, i pro nevegetariána. A hlavně připravované s láskou, to je ta nejlepší devíza :-)

3 vilemina vilemina | 10. listopadu 2009 v 15:57 | Reagovat

Chodů mělo být více, ale v menším množství..však by se to vešlo! Tak jsem z té přípravy "vytěžila"  aspoň článeček!

4 Yva Yva | Web | 11. listopadu 2009 v 4:29 | Reagovat

Je vidět, s jakou láskou jsi připravovala menu pro synovu oslavu.  Vařit pro vegetariány není pro nevegetariána jednoduché a připravit za takových podmínek pestré menu je pěkná dřina.  A jak je vidět, přišli o hodně -- aspoň pro tentokrát. :o)

5 vilemina vilemina | 11. listopadu 2009 v 18:25 | Reagovat

Díky za milá slova - ale nějakou dobu jsem dosti koketovala se zdravou výživou i vegetářstvím, tak mám aspoň představu...ostatně jsou to sesbíraná jídla, co vařím normálně...

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama