Bryndzové halušky

15. listopadu 2009 v 9:40 | vilemina |  Sprinty
Tohle jídlo je bez problémů za 15 minut na stole - když ovšem použijeme halušky z prášku.

Pak se vždy někdo zeptá, proč je nedělám z brambor, nedávno známá, rozená na Kysuci…a že stačí nastrouhat pár brambor, přidat hladkou mouku a je to, když mám síto…
Nu, dlouho jsem síto na halušky neměla a poctivě jsem na prkénku z těsta, upraveného do 3-4 cm širokého proužku, nožíkem odkrajovala halušky do hrnce, ale moc kmitat rukou mi nešlo, halušky byly dost velké, nicméně šlo to. Ani se sítem to nebylo tak snadné, jak jsem si představovala - když těsto moc zhoustne, je dřina ho třeba špachtlí nebo lžicí protlačit, když je moc řídké, zas se ve vodě rozváří a vyrobíte spíš klih - i to se mi stalo! Krom toho u těsta z prášku je třeba počítat spíš s tím, že za pár minut nabobtná dotuha. I to chce tedy trochu cviku a zkušeností.
A jak jsem zjistila na jiných stránkách, s haluškami "přímo z brambor" k těmto patáliím přibydou další…hustota těsta, použití mouky jen hladké či i hrubé, řídnutí těsta, když chvíli stojí. Tady videorecept.
Tak do toho se pouštět nebudu :)
Doplněk: už jsem zkusila, tady moje halušky z brambor: nový recept!

Celé balení cca 450g stačí na slušné čtyři porce, k tomu je potřeba už jen 150g bryndzy a kousek (50-100g) slaninky či špeku.
Start!
Jako obvykle začínám zapnutím plotýnky a nejprve dávám vařit vodu do většího hrnce, něco kolem poloviny. Stihne se to v limitu i bez předvaření v konvici a s osolením.
Z lednice si vyndám bryndzu a slaninu, tu krájím na kostičky a dávám opéct na menší pánvičku. Chystám si mísu na těsto, síto na halušky, cedník, děrovanou lžíci a mísu na uvařené halušky.
Obsah sáčku sypu do mísy, odměřím si vodu (též 450 ml), ale ještě nenalévám - těsto by nemělo dlouho stát, to moc zhoustne (na rozdíl od těsta "přímo z brambor") a nejde protlačovat přes síto.
Odstavuji opečenou slaninu a kontroluji vodu v hrnci - už je brzy před varem, tak vodu na těsto liju do mísy a promíchám, za chvíli se těsto spojí - do vařící vody přes síto lehce špachtlí protlačuju halušky, občas opatrně promíchám...celou várku vařím většinou na dvakrát.
Trvá to sotva minutu a uvařené halušky vyberu z vody do cedníku. Promíchám a nechám chvilku okapat. Druhou várku opět sítem protlačím do hrnce a jakmile se uvaří, sleju na cedník, z kterého jsem mezitím přemístila první várku do mísy...a druhá ji vzápětí následuje. K horkým haluškám nadrobím bryndzu a přidám celý obsah pánvičky se slaninou a promíchám...je hotovo, lze servírovat. Za 13 minut jídlo pro čtyři.
Je to opravdu tak rychle, zatím nejrychlejší jídlo - a ani jsem se nezadýchala:).
Lze použít i jiné sýry, klasicky eidam s nivou, také zakysanou smetanu a samozřejmě uzené a zelí, to by ale mělo být uvařené, čili to by se už do limitu nevešlo...

Radost z expresní přípravy poněkud kalí nepříjemně velký počet nádob, které je třeba co nejrychleji umýt, aby na nich haluškové těsto v stavu syrovém či vařeném nevytvořilo těžko rozpustnou krustu...výčet je výše!

Dodatek:česky se píše správně brynza, slovensky bryndza (a tak to mám zažité z názvů na obale..)
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 coco-choc coco-choc | Web | 15. listopadu 2009 v 9:56 | Reagovat

Halušky za 15 min.? Přišlo mi to hodně vtipné. Já se s halušáky mořím i několik hodin a toho nádobí :-(. S jednou plotýnkou se není čemu divit. Těsto dělám ze syrových brambor (to máme jedna mísa na těsto a druhý kastrol na vaření a třetí mísa na vyndavání uvařených halušek). Pak zelí (brynzu nemáme rádi) - jeden kastrol na vaření zelí + čas na podušení zelí (tak 40 min.). Dále pánev na vyškvaření slaninky; cca 15 min. Podtrženo, sečteno - celková doba přípravy a vaření mi zabere přes dvě hodiny a 5 špinavých kastrolů (popř. mís) a dalších propriet. Ještě, že je nedělám tak často :-). Ale možná, že si příště práci trochu ulehčím o kupované těsto v prášku. A vůbec, jak chutnají tyto halušky? Polotovary v podstatě nekupuji, nemám k nim důvěru.  

2 vilemina vilemina | 15. listopadu 2009 v 11:34 | Reagovat

Podle mě chutnají skvěle, není jim co vytknout...se zelím to trvá déle, to ano, ale kysané ze sáčku stačí dusit cca 15 min, bych řekla. Taky se dá použít niva či jiné sýry.

3 Terezka Terezka | Web | 15. listopadu 2009 v 12:55 | Reagovat

Včera jsem zrovna halušky dělala. Nastrouhané brambory, vejce, polohrubá mouka, sůl a já přidávám trošku česneku. Do vroucí osolené vody odsekávám z prkénka, vařím nadvakrát. Slaninu jen lehce rozpustím, zaliji vylovené halušky a promíchám s bryndzou a do 15min jsem se, jistě, vešla taky :-)

4 Pfiffikus Pfiffikus | 16. listopadu 2009 v 12:14 | Reagovat

A to já jsem zase včera vařil polévku :  Liji vodu do rychlovarné konvice, zapínám. Mezi tím nůžkami odstřihuji vršek pytlíku Vitana s názvem gulášová polévka a současně nohou otevírám dvířka skříňky pod pracovní plochou. Mám tam hrnce a kastroly. Jakmile se mně podařilo otevřít pytlík, ihned se skláním a vybírám hrnec přiměřené velikosti. Polévky bude dle návodu na pytlíku jeden celý litr. To strávníci ocení. Tak beru hrnec dvoulitrový, kdyby to trochu vzkypělo a k němu pokličku. Obsah sáčku do něj vsypávám, zalévám trochou studené vody a podle návodu rozmíchávám na jemnou kašičku, zatímco lehkým kopancem zavírám dvířka skříňky.  Kladu hrnec na plotnu a zapínám ….. a co to slyším? Voda v rychlovarné konvici už klokotá! I zalévám jí rozmělněnou kašičku a na hrnec kladu pokličku. Ale co to vidím? Na sáčku je velkým písmem uvedeno : „Vařte 15 minut“ A já už  dosavadní přípravou dobrých pět minut  prohospodařil! To se mně tedy ten sprint moc nepovedl… Ale co, zajdu do sámošky a příště si uvařím  třeba vepřo knedlo zelo za pět minut v mikrovlnce (oddělení hotových jídel). Klohnit knedlíky a zelí? Nebo maso?  Ne ne, do toho se pouštět nebudu!

A uvažuji o tom, že bych si už konečně také mohl založit sprintfoodblog . Na počátek mám nápadů až až. Tak namátkou : poctivá hrachová se slaninou, smažené karboše (visí v Bille v oddělení hotových pokrmů) a k tomu brkaše v prášku (ufff, to bude fuška), chalupářský guláš, šošovica s párkom, fazuľa s klbásou, babiččina sekaná s bramborovým salátem (oddělení lahůdek),  mražené bramborové knedle plněné uzeným, mražené ovocné knedle s tvarohem (prodavájí ho už nastrouhaný). A mnohé další …. Mňam!

5 moje-male-ja moje-male-ja | Web | 17. listopadu 2009 v 8:50 | Reagovat

Halušky miluju, ať se zelím nebo s brynzou a musím trošku nesouhlasit s tím, že ze sáčku chutnají skvěle.. Ano je to super rychlé a pro toho, kdo neochutnal pravé domácí ze syrových brambor, to může být i dobré, ale já nedám dopustit na i když delší, přesto tradiční recept z brambor. Nejvíc mě překvapilo, když jsme si při dovolené na Slovensku chtěli dát pravé halušky jakožto jejich národní jídlo a přinesli nám také zřejmě halušky z pytlíku - alespoň podle chuti, kde po bramborách nebylo ani památky. Takže ano, je to pracnější, ano, výsledek může být nejistý, ale fakt stojí za to, vyzkoušet pravé bramborové! ;-)

6 toffo toffo | Web | 17. listopadu 2009 v 17:34 | Reagovat

Taky se polotovarům nebráním, někdy prostě času není nazbyt a chci si být jistá výsledkem. Někdo má bramborové těsto v oku i v ruce, já musím nalistovat kuchařku a vážit. Jako tobě se halušky rozvařily na klih, mě se to samé stalo s bramborovými knedlíky. Když jsem poctivě nevážila.
Halušky jsem s brynzou ještě neochutnala, je čas to napravit :-) .

7 vilemina vilemina | 18. listopadu 2009 v 15:50 | Reagovat

Díky za všechny komentáře. Předeslat je třeba, že jde o rubriku * S P R I N T Y *,
tedy Jak nakrmit za 15 minut, to je cílem.
Nestydím se nijak, že jsem použila těsto z pytlíku - myslím, že těstoviny jsou stejná kategorie!
Nebráním se "rozumně" používané konvenienci, přičemž ta míra je věc bezesporu osobní...
Naštěstí nejsou, Pfiffiku, žádná obecně závazná pravidla, co kdo smí a nesmí vařit či o čem smí a nesmí psát na foodblogu. Mimochodem, ta parodie je místy i vtipná!  

Třeba někdy jen tak zkusím i halušky z brambor, jeden nikdy neví - ale zrovna u zmiňovaných bramborových knedlíků (zcela bezproblémově jsem je dělala z dětské krupičky) je výsledek natolik stejný, že se patlání s bramborami ráda vyhnu.

8 jeníček jeníček | 21. listopadu 2009 v 23:26 | Reagovat

zrovna dnes jsem měl k obědu halušky se zelím, osobně preferuji s bryndzou, ale i se zelím jsou dobré. kamarádka ze západního slovenska mi jednou říkala, že u nich doma někdy používali místo bryndzy tavené sýry.

9 motýľová motýľová | E-mail | Web | 30. listopadu 2009 v 18:52 | Reagovat

Neviem, akú kvalitu má polotovar "halušky v prášku" u Vás v Česku, ale u nás to je dosť otrasná vec. Takže ani nápad to kupovať. Zemiaky rozmixujem, v mise zmiešam s múkou + ostatné a pretláčam halušky do vriacej vody.
http://nasavareska.blogspot.com/2009/02/furmanske-halusky.html
http://nasavareska.blogspot.com/2008/08/bryndzov-haluky.html

P.S. Bryndza sa zmieša s kyslou smotanou (zakysaná smetana) a až potom sa pomieša s haluškami. Môžete pridať aj hrudkovitý tvaroh. Je to mňamka :))

Hustota cesta je správna, keď doň postavíš varechu a ona v ňom takmer stojí :))

10 Latryna Latryna | Web | 4. března 2010 v 19:19 | Reagovat

Halušky v prášku? Ani omylom! Ja dávam rovnaký diel hladkej a polohrubej múky, soľ a najemno nastrúhané zemiaky. Vody postupne pridávam počas vypracovania cesta.Cesto nesmie byť riedke ani moc husté. Do bryndze (nepasterilizovanej!) vmiešam trochu kyslej smotany. S uškvarenou slaninkou sú senzačné! Takisto sa môžu dať ako príloha k dusenému mäsu. Zdravím

11 Vilemína Vilemína | E-mail | Web | 5. března 2010 v 9:14 | Reagovat

Už jsem ovládla i ty z brambor, bude brzy nový článek...
Jsou prášky různé kvality, měla jsem fakt dobré.

12 Vilemína Vilemína | Web | 3. září 2010 v 9:16 | Reagovat

Ještě doplňuju odkaz, článek se totiž čte často:

http://vilemina.blog.cz/1003/halusky-zarucene-prave

13 Coach Outlet Online Coach Outlet Online | E-mail | Web | 17. listopadu 2011 v 12:47 | Reagovat

Coach Outlet Online6884

14 Tereza Tereza | Web | 3. října 2012 v 14:49 | Reagovat

Tady je to velmi zajímavé

15 cheap bridesmaid dresses cheap bridesmaid dresses | E-mail | Web | 17. ledna 2013 v 15:37 | Reagovat

Stor post. Tack f?r ge mig goda r?d f?r en blogg utstationering
http://www.movedress.com/beach-wedding-dress-wedding-dress-function-occasion.html

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama