Bábovka pro masožravce

2. listopadu 2009 v 9:05 | vilemina |  Ostatní teplá jídla a přílohy
Tahle bábovka skutečně překvapila - zmizela tak rychle, že jsem si toho ani nestačila všimnout! A to jsme kolem ní chodili jen dva :) Opravdu mě potěšilo, že jsem se s ní tak trefila do chuti...připravila jsem ji k večeři, ujedli jsme necelou čtvrtku, a druhý den v poledne byl pod poklopem jeden kousek!
Však taky jsem si dala záležet, aby vypadala lákavě, i když jsou to vlastně jen brambory s mletým masem. Recept byl opět v říjnovém Albert magazínu, přidala jsem jen tu slaninku navrch. Nemusí být po celé ploše, stačí v proužcích, aby udělala lákavou dekoraci. Formu jsem předtím trochu vymastila sádlem.
Napřed jsem ale dala vařit 1 kg brambor, které bylo třeba oloupat a rozmělnit. K tomu se hodilo výborně trdlo (viz předchozí článek Dýňové inspirace), menší kousky brambor vůbec nevadily. Do nich jsem zamíchala pár lžic mouky a jedno vejce, osolila. Z těsta jsem vytvarovala v bábovce něco jako příkop:). Zapnula jsem troubu na 180-200 stupňů.
Půl kilogramu mletého masa jsem spojila s několika hrstmi strouhanky, polité mlékem (může být i namočená houska), velkou pokrájenou cibulí, stroužkem česneku, solí, pepřem, majoránkou a naplnila do formy. Navrch jsem si ještě nechala trochu brambor, ale je to zbytečné, maso se aspoň pěkně opeče. To trvá skoro hodinu.
S vyklopením bábovky problém nebyl, ale bude-li pečená málo, nebude držet tvar. Ta moje byla tak tak, mohla by být pečená i víc - zkusím příště povrch přikrýt alobalem nebo ji dát níž.Z druhého pokusu doplňuji obrázek:
Je dobrá vlažná se salátem, ale jak jsem byla svědkem, zachutná i studená. Je to jídlo kompletní, šikovné k různým svačinkám.
Taky by se mohlo maso ještě naplnit vařenými vejci nebo klobáskami, komu by to nebylo dost vyzdobené. I tak vypadá mnohem lákavěji, než brkaše se sekanou, co vy na to?
 

4 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 petra petra | 2. listopadu 2009 v 17:21 | Reagovat

Sekaná v bramborovém kabátku se slaninovou šálou - a krátkou životností.
Tak nějak? Jen co nahlásí příjezd masožravci,ráda jim tento model sezóny uštrikuju.

2 lucie lucie | 4. ledna 2010 v 21:13 | Reagovat

Tak jsem dnes pekla a vůbec vůbec se dílo nezadařilo :( Při vyklápění se mi bábovka rozpadla na 2 díly - kabátek zůstal přilepen ve formě, vnitřek se vyexportoval na talíř. Takže se konzumovalo lžící...

3 Vilemína Vilemína | E-mail | Web | 4. ledna 2010 v 23:14 | Reagovat

Aha - no, vymazat je třeba fest a páci dost dlouho, aby byla kůrčička! le dobrá byla, ne?

4 lucie lucie | 5. ledna 2010 v 7:58 | Reagovat

výborná :)
pekla jsem hodinu a půl, i s alobalem na vrchu

dobrá, nenechám se odradit a dám jí ještě jeden pokus :)

5 Vilemína Vilemína | E-mail | Web | 7. ledna 2010 v 21:53 | Reagovat

Určitě to zkus, taky zkouším "nepodarky" znovu, a když to vyjde, je hned svět nějak hezčí, rozladění pryč...

6 JAn JAn | E-mail | Web | 15. listopadu 2011 v 14:49 | Reagovat

Vstřebal jsem to, neboť žádný učený z nebe nespadl....žeee:-)

7 inexpensive prom dresses inexpensive prom dresses | E-mail | Web | 17. ledna 2013 v 13:21 | Reagovat

Wow, superb blog layout! How long have you been blogging for? you made blogging look easy. The overall look of your website is excellent, let alone the content!
http://www.movedress.com/cocktail-dress-function-occasion.html

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama