Císařská vaječná nádivka

7. října 2009 v 7:25 | vilemina |  Jídlo v umění
"Můj pán je takový kavalír, že raději vidí spokojené své sluhy než sebe. A tak on a jeho druzi žádají po svém hostiteli pouze císařskou vaječnou nádivku."
Zeptal se mne, z čeho se taková nádivka připravuje. Řekl jsem mu, aby dal přinést jedno vejce, jedno právě vylíhlé holoubě, dva vozíky uhlí a poslal pro ševce s hořčicí a provazy a pro hrobníka s motykou a že se uvidí, čeho bude ještě zapotřebí k její přípravě.
Hospodář, celý zaražený a přestrašený, šel shánět, čeho bylo třeba na nádivku. Zanedlouho přinesl všechno, kromě dvou vozíků uhlí. Vzal jsem od něho vejce a holoubě, a rozpárav holoubě nožem z vlastního připraveného náčiní, vložil jsem do něho místo vnitřností vejce a řekl:
"Sledujte, vašnosto, přípravu této nádivky, neboť se podobá hře kočky s myší: toto vejce vložím do holouběte, holoubě přijde do koroptve, koroptev do kuřete, kuře do kapouna, kapoun do bažanta, bažant do krocana, krocan do kůzlete, kůzle do skopce, skopec do telete a tele do krávy. To všechno musí být omyto, oškubáno, staženo z kůže a prošpikováno, kromě krávy, která má zůstat ve své kůži. A až bude naskládáno jedno do druhého, jako anglická pouzdra, aby nic nevyklouzlo ze svého místa, švec to musí zašít dvojí dratví, a když všechno bude zalátáno v kůži a břichu krávy, hrobník musí vykopat hlubokou jámu a hodit na její dno jeden vozík uhlí, potom krávu a na ni nasypat druhý vozík uhlí a asi čtyři hodiny krávu péci. A až ji vytáhne, bude z ní velice chutný a oblažující pokrm, který v minulých dobách pojídali císařové o dni své korunovace. Z toho důvodu, a též proto, že vejce je základní složkou této pečeně, byla nazvána císařskou vaječnou nádivkou."

Estebanillo González - Život a skutky Estebanilla Gonzáleze, úryvek z knihy:
Jiskrová, Jindra:
Kuchařské recepty vypsané z krásné literatury, Praha: Odeon, 1989
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 s* s* | 7. října 2009 v 19:28 | Reagovat

U nás v rodině se traduje, jak moje prababička vzala králíka, strčila ho do husy a pekla...asi neznala celý recept:)
Ale není to ak ulítlý nápad - husa je tučná, králík suchý - nedochovalo se, jak to dopadlo.

2 primula primula | Web | 8. října 2009 v 6:44 | Reagovat

Krásný redcept. Jedla jsem sele, které bylo naplněné husou, ta kuřetem a kuře pohankovou nádivkou s houbami. Vše bylo vykostěné, pečené skoro celý den na rožni a krájelo se to napříč. Všechny chutě se spojily, bylo to výtečné, jen jsem asi další dva dny nemusela nic jíst a týden jsem nemusela žádné maso.

3 toffo toffo | Web | 8. října 2009 v 7:26 | Reagovat

Podobný recept jsem četla (v dětství) v nějaké dobrodružném, historickém románu. Název už si nepamatuju, (recept ano) ale bylo to "něco" o modrovousovi nebo modrovousce. :-)

4 vilemina vilemina | 8. října 2009 v 13:33 | Reagovat

Ano, je to fascinující - taky myslím, že tento princip byl uveden ještě někde jinde - pamatuju si, že dávno předtím, než jsem objevila tuhle knihu, jsme spekulovali, v jakém pořadí ta zvířata do sebe naskládat:)
Bude nejspíš pozůstatkem obžerných hostin ze století 16. či 17.

5 petra petra | 8. října 2009 v 13:41 | Reagovat

Vot kakája vkusnaja matrjoška!!!:)

6 vilemina vilemina | 8. října 2009 v 17:08 | Reagovat

A ani nádobí není třeba!

7 large size cocktail dresses large size cocktail dresses | E-mail | Web | 17. ledna 2013 v 20:42 | Reagovat

It had been a while since I visited web site with such high quality information. Thansk lots for the helpful data
http://www.movedress.com/prom-dress-function-occasion.html

8 discount_cialis discount_cialis | E-mail | Web | Pátek v 19:33 | Reagovat

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama