Medové kuře

15. září 2009 v 14:34 | vilemina |  Jídla z masa
Kuřecí maso bývá často, tak nasládlá obměna přijde vhod. Recept zvládne i začínající kuchař/ka a hodí se i pro návštěvu rodiny či přátel. Osvědčilo se mi použít vykostěné stehenní řízečky bez kůže, ale lze použít i jiné části tmavého kuřecího masa, paličky, horní stehýnka, jen křídla ne - podíl kůže, potažmo tuku, je až přílišný. Počítejme s tím, že maso s kostmi se bude propékat déle než vykostěné.
Na tento recept existuje řada variant, víceméně vždy zkouším, co mě právě napadne. Pod názvem Medové kuře nebo tak nějak podobně se prodává i směs koření, v níž je med už sušený - zkusila jsem, ale nebylo to ono - málo medová chuť, spíš jako grilovací směs.

Maso je třeba naložit, nejlépe přes noc, do několika lžic medu a sójové omáčky (ano, též několika lžic), přidat koření (pepř, zázvor, paprika, orientální či čínské směsi), plátky česneku. Ten někdy vynechávám. Marináda může být i ostřejší, jak je libo. Promnu rukama, aby se med v sójovce rozpustil a koření promísilo, vše obalilo, zakryju v misce fólií nebo talířkem a odložím do ledničky.

Maso pak opékám na pánvi ze všech stran, zprudka a potom pomalu spíše dusím, dolévám zbylou marinádu.
Med má zkaramelizovat, ale nesmí se příliš spálit, to by byl hořký.
Je-li třeba, trochu podliju vodou, omastek žádný nedávám, ten skrytý v mase postačí. Šťávu dochutím, dosolím a může se podávat - brambory a salát dotvoří lehký oběd, s rýží šťavnaté kuře taky chutná.

 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 coco-choc coco-choc | Web | 16. září 2009 v 7:58 | Reagovat

To je náhoda, naposledy jsem zkoušela příteli podstrčit opět maso, a to v kombinaci sladko-slané. A prošlo :-))) Někomu tato "chuť" masa nechutná, ba mu připadá divná, ale mně sladko-slané úpravy jídel vždy chutnaly. Tuto "příchuť" masa jsem prvně měla ve Španělsku (asi před 13 lety) - maso na ananasu - a moc mi chutnalo :-)

2 vilemina vilemina | 19. září 2009 v 0:38 | Reagovat

Však musím přidat jako vždy výstižný postřeh naší matky. Když někdo ohrnuje nos, že sladké a slané k sobě nejde, odpoví:
"A co svíčková, koprová, rajská - ty nejsou sladkoslané? A šípková nebo černá omáčka? Zelí je sladkokyselé, i okurky...a to je přece pravá česká kuchyně, žádná exotika!"

A teď už se těším na švestky, mám s nimi sladkoslané plány.

3 Bára Bára | 22. února 2010 v 16:45 | Reagovat

Mňamka... přijde mi lepší s rýží a marinovat rozhodně přes noc, poprvé jsem to nechala v medu jen pár hodin a chuťový rozdíl mezi prvním a druhým pokusem byl nebe a dudy:)

4 Vilemína Vilemína | E-mail | 23. února 2010 v 14:10 | Reagovat

Pro rychlost a jendoduchost doporučuju i kuskus!
Mám radost, že ses připojila - a komentuješ jak ostřílená kuchařka!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama