Kuřecí salát s ananasem

10. září 2009 v 13:49 | vilemina |  Studená kuchyně
Něco lehkého k malému pohoštění - a rovněž bezlepkovému, to bylo zadání. Obložit nějaké pečivo tedy nelze, uzeniny vylučuju z vícera důvodů. Ale ten kuřecí salát s ananasem a smetanovou zálivkou, co tu mám v pořadníku, by to mohl být - v něm nic s lepkem není! Pečivo nahradím rýžovými chlebíčky typu polystyrén, však se jich nemusí jíst moc. A dokonce znám i lidi, kterým chutná (čemuž se, jak patrno, lehce podivuji.
Na takový salát s ananasem mám vzpomínku z šedesátých let. Po nějaké družební akci v Berlíně s ním přišla nadšená matka. Párkrát jsme ho jako slavnostnější jídlo nebo pro návštěvy vyzkoušeli, myslím ale, že otec měl k tomu ananasu výhrady, že je to jako škoda, však taky to nebyla věc běžně dostupná. Krom toho neuznává "ze zásady" žádné sladkoslané kombinace, je v chutích velice konzervativní.
Vařené bílé kuřecí maso se nakrájelo, přidal se ananasový kompot, sůl, trochu pepře a hodně majolky. Tehdy ještě to bylo odvážné spojení masa a ovoce, jak matka říkala, "americké chutě".
Mohla jsem použít ananas čerstvý. Přidala jsem i mandarinku, sůl, pepř, papriku a uvařená kuřecí prsa pokrájená na kousky. Zakápla jsem citrónovou šťávou a nechala odležet do druhého dne, kdy jsem na listy salátu navršila směs a přidala zálivku ze zakysané smetany a majolky. Nebylo to špatné. Osobně mi neseděla ta paprika, dala bych jí jen maličko pro barvu. Vařené bílé maso by bylo lépe nahradit "zbytkem" od pečení, ale celkově je kombinace masa, ananasu a majonézy velmi uspokojivá.
To bezlepkové občerstvení doplnila antižemlovka, o níž se také brzy dočtete.
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Terezka Terezka | Web | 10. září 2009 v 19:50 | Reagovat

Já bych dala mandarinková filátka, ta slupka mě tam trochu ruší. Můj šálek čaje to není, ale dovedu si představit, že to Tvým strávníkům mohlo chutnat.

2 Yva Yva | Web | 13. září 2009 v 4:21 | Reagovat

Já mám sladko-slané kombinace hrozně ráda a maso s ovocem patří k těm nejoblíbenějším.  Tady se salát z kuřecího masa často doplňuje rozpůlenými kuličkami hroznového vína, což taky stojí za vyzkoušení.  Co dát místo té papriky na drobno pokrájený, křupavý naťový celer?

Pobavily mě zmínky o "amerických chutích" a "zásadovosti" v (ne)ochutnávání neobvyklých kombinací.  Jako bych slyšela mluvit moje rodiče.;o)

3 vilemina vilemina | 19. září 2009 v 0:26 | Reagovat

[2]: Asi ty představy "amerických chutí" mají kořeny někdy před válkou, nevím :)

A další kombinace zkusím, i celerové řapíky "můžu"!
Vlastně s tím půleným vínem byl i další salát, který byl považován za dosti extravagantní - se zelím a majonézou, jojo, sladkých -náct.

4 Eva Vávrová Eva Vávrová | 20. dubna 2010 v 19:53 | Reagovat

určitě zkusím

5 Vilemína Vilemína | Web | 20. dubna 2010 v 22:17 | Reagovat

Vítám, a dejte vědět, jak to dopadlo - já se k dalším variacím ještě nedostala! Ale třeba za teplejšího počasí bude na masovo-ovocné kombinace zas chuť!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama