Staré kuchařky online!

14. srpna 2009 v 20:04 | vilemina |  Povídání u stolu
Nadchlo mě, že digitalizace kuchařských knih není žádnou výjimkou - a jelikož jsou to díla z hlediska autorských práv volná, může se k nim dostat každý.
Nedávno byl zpřístupněn pro milovníky kuchyně a její historie vyslovený digipoklad z roku 1892:

Zikmund Winter:

"Možná věc, že přes tuto dlouhou předmluvu bude spis o staročeské kuchyni vážen za malichernosť.
Jsou lidé, kteří dělají se tak, jakoby pro vyšší věci jídla si ani nevšímali. To jsou ti, o nichž dí Brillat-Savarin, že jim příroda nedala dar chuti, že mají dlouhou tvář, mdlé oči, vyschlou, obdloužnou postavu - z těch jeden prý vynalezl dlouhé spodky!"

Čtení poučné i zábavné, nechybí ani kapitola o proradných kuchařích a kuchařkách. Také o stolování se ledacos dozvíme. Autorovo vlastenecké cítění nevynechá žádnou příležitost, jak se otřít o kruté a nehodné Němce a vymezit se vůči nim pozitivně.

Ověřená verze slavné kuchařky, kterou Marie B. Svobodová vydala v Jaroměři r. 1894, má více než 900 stran:
čili, Důkladné navedení k samostatnému naučení se vaření a správné hospodárnosti.

Je nepostradatelnou pro všechny domácnosti - vždyť podrobně popisuje nejrůznější kuchyňské úkony od vykrmování drůbeže, stahování, porcování, vaření a čištění cukru, práci s těsty všeho druhu, po vysýpání forem žemličkou nebo přípravu kaštanové nádívky. A co zapražování kontra zaprašování? Nejsou tu klasické jednotlivé recepty, ale třeba kapitola o drůbežích polévkách, o mase domácích zvířat, o pečivu z toho i onoho těsta. Důkladné počtení.

Jednodušeji naskenovaná

je přístupná již déle, je připisována rovněž Svobodové, ale žádné další údaje uvedeny nejsou.
Kdo se jako já chce dozvědět, co jsou budáky, karásky, odpověď tu najde. A pro srovnání představ o rychlosti doporučuji tyčinky rychlé od sl. Štemberkové! Receptů na pečivo mnoha druhů je tu hodně a jistě by mnohé stály za vyzkoušení.
I výběr zvěře podobně jako v jiných starších kuchařkách je široký, pro útlocitné povahy téměř nepředstavitelný: daněk, sob, vydra, tetřev, jeřábek...však se podívejte sami!
 

8 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Yva Yva | Web | 19. srpna 2009 v 4:48 | Reagovat

O karáskách jsem psala na blogu ("Karásky z lásky").  Pravidelně je pekla babička mého manžela a tuto tradici (i když ne tak zcela pravidelnou) jsem  po ní převzala já.  Nejhezčí na ní je právě to, že u ní na babičku společně vzpomínáme.  

Daňka a tetřeva na stole si umím představit docela dobře -- otec byl totiž myslivec. ;o)

Mimochodem... můžeš poradit, jak najít ty digitalizované kuchařky?  Předem děkuji. :o)

2 vilemina vilemina | 19. srpna 2009 v 13:18 | Reagovat

Nefungují odkazy - klikem na název? To by bylo škoda, zde ještě celé URL.
Na Svobodovou je třeba ještě doinstalovat plugin dle pokynů dole na stránce.

    http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/10635921

http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/11390610

http://kucharka.axj.cz/

3 Yva Yva | Web | 20. srpna 2009 v 1:15 | Reagovat

Děkuji, teď už fungují! :o)

4 BOBAN BOBAN | 21. srpna 2012 v 10:43 | Reagovat

http://kucharka.axj.cz/ - JE MOŽNÉ PROSÍM OBNOVIT?

5 Vilemína Vilemína | 21. srpna 2012 v 14:23 | Reagovat

Odkaz je opraven - je to ona, doklikne se až na obrázky stránek:
http://kucharka.hu.cz/4.html

6 BOBAN BOBAN | 28. srpna 2012 v 17:47 | Reagovat

[5]: díky moc za obnovení, jen prosím autor knihy? pokud možno i nakladatele, jestli se dochovaly úvodní strany. jsou k dispozici ještě další staré recepty?

7 Vilemína Vilemína | Web | 29. srpna 2012 v 10:04 | Reagovat
8 Kania Kania | 22. října 2012 v 17:07 | Reagovat

Řada historických kuchařek pod www.digiBooks.cz.

9 cathedral wedding dresses cathedral wedding dresses | E-mail | Web | 17. ledna 2013 v 16:37 | Reagovat

Its actually a great and useful piece of information. Im glad that you shared this useful info with us. Please keep us informed like this. Thanks for sharing.
http://www.movedress.com/bridesmade-dress-function-occasion.html

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama