Papriky pečené se sýrem

25. srpna 2009 v 21:52 | vilemina |  Jídla ze zeleniny
Za letních dnů přijde plněná paprika k chuti, ale spíš v nějaké lehké kombinaci, než klasická s masem a omáčkou. Taky je zapékám s kuskusem (a cuketou a sýrem), ale i to se mi ještě zdálo moc hutné.
Když jsem si domů přinesla osm pěkných světlých paprik, vyštrachala jsem jednu takovou kombinaci ve vystříhaných starších receptech z bůhvíjakého časopisu na barevném papíře - progůglovala jsem tedy ještě In, abych si ověřila, zda nenosím sovy do Atén či někomu nelezu do zelí (vlastně do paprik). Receptů plno, ale většinou v kombinaci i s rajčaty nebo s fetou a jinými sýry. Pak jsem se už pustila do vaření i focení.
Zapnula jsem si troubu na 220 stupňů. K plnění jsem vzala všech osm paprik, očistila. Nebyly moc malé, protože prostě žádné malé nebyly. Ale i tak mi stačilo na náplň 300g balkánského sýra, dvě menší vejce, česnek a kousek kapie. K tomu jsem ještě přidala dvě klobásky místo 150 g nastrouhaného salámu. Kořenila jsem pepřem a čerstvým rozmarýnem.
Sýr se nejlépe rozdrobí mezi prsty, vidličkou jsme si zpočátku pomáhala, ale šlo to ztuha. Přidala jsem ostatní suroviny a promíchala, že se náplň drobí, nevadí. Solit netřeba, česnek i rozmarýn dodají vůně středomoří. Klobásky jsem si pokrájela podélně na čtvrtky a napůlila, abych je mohla vkládat do paprik. Do trochy náplně jsem přidala dva kousky uzenky, doplnila na jeden až jeden a půl centimetru od kraje, aby náplň nevytékala.
Potřela jsem je olejem a rozložila na grilovací mřížku, do trouby jsem vložila plech, jak "pro jistotu" radili v původním receptu.
Kdepak pro jistotu - holá nutnost to byla! I když nebyly papriky plněné moc, sýr se trochu roztékal a samotné taky pouštěly šťávu, tak to by určitě troubě nesvědčilo. Obracení kluzkých lusků ani manipulace s roštem a plechem nebyla zrovna nejsnadnější. Na pořádném grilu by se pekly snad o něco lépe, budu to muset někdy vyzkoušet. Anebo na plechu s papírem.
Dozlatova, tedy ze všech stran, se papriky pekly přes půl hodiny. Odměnou byla jejich chuť, hned jak částečně schladly - obávanou slanost náplně dužina papriky skvěle vyrovnala a rozmarýnový nádech letní chuť podtrhl. Podávané s chlebem za tepla i za studena poslouží coby lehké jídlo. Výborně se k nim hodí lehké bílé víno.
 

6 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 coco-choc coco-choc | Web | 26. srpna 2009 v 7:07 | Reagovat

Takto připravené (pečené či grilované) papriky mám moc ráda, jen ten salámek by tam pro mě nemusel být :-)

2 petra petra | 29. srpna 2009 v 19:18 | Reagovat

Čerstvě vyzkoušeno, konzumováno až druhý den ohřívané, chutě se dobře prolnuly, pro návštěvu snaživě včetně jinak nekonzumovaných klobásek, pochvala, zopakujeme.

3 vilemina vilemina | 30. srpna 2009 v 20:01 | Reagovat

Ad 1 - zkoušela jsem i bez uzenky, taky dobré.
Ad 2 - jde to tak i tak, dík za pochvalu.

Na plechu se mi utvořilo dost šťávy, ale nevadí - část se zase do náplně vsákne a část zas poslouží k chlebu...

4 Lůc Mác Lůc Mác | Web | 29. června 2010 v 12:13 | Reagovat

zajímavé, pěkné a určitě i chutné :) balkásnký sýr bych chtěla vyzkoušet, jen táta mě odrazuje, prý je moc slaný, tak nevím jestli mám věřit a nebo raději zkusit tyto papriky :D...určitě zkusit :)

5 vilemina vilemina | Web | 30. června 2010 v 20:35 | Reagovat

Balkám je slanější, ale papriky ne, taky se sýr může smíchat s vajíčkem - výsledek je ok

6 Coach Outlet Online Coach Outlet Online | E-mail | Web | 17. listopadu 2011 v 12:37 | Reagovat

Coach Outlet Online75sf

7 amigo amigo | 20. září 2012 v 17:24 | Reagovat

Feta je sýr balkánského typu, takže vlastně pořád stejné.

8 paprika paprika | E-mail | Web | 11. srpna 2013 v 21:49 | Reagovat

Nejraději mám domácí papričky, koupím si semena paprika  pak si z nich dělám domácí recepty, mňam :)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama