Risotto

4. července 2009 v 8:10 | vilemina |  Ostatní teplá jídla a přílohy
Do risotta se mi dlouho nechtělo, pořád mi chyběly nějaké ingredience, ale spíš jsem to oddalovala podvědomě, protože ani všelijak vylepšené české rizoto zrovna nemiluju. Zkoušela jsem ho třeba z pečeného kuřecího masa, aby mu dodala chuti i zbylá šťáva, zkušela jsem ho vylehčit jablky dušenými na másle, přidat více zeleniny, více sýra - ba v jistém období i zcela vegetariánskou či zdravou variantu se sójovou šunkou - přesto pro mě zůstalo "povinným" jídlem, běžným, které se dělalo hlavně z praktických důvodů.
Potřebovala jsem si proto počkat na správnou chvilku, kdy budu mít chuť se do něčeho nového pustit. Konečně přišla, měla jsem vše potřebné doma, a dala jsem se do toho s využitím Šárčina receptu: risotto
Nedovedla jsem si ten postup pořád představit, tak jsem ho četla znova a ještě jednou, jak to jde vše za sebou…aha, celkem to má být hotovo za dvacet minut, tak dobrá, to beru - aha, už vím, jak začít, snad jen opeču rýži na tuku a cibulce, zaliju napoprvé vínem, a pak budu přilévat na několikrát vývar...míchat se to musí pořád a sýr se dává nakonec…risotto má být vlhké a na skus, tak to teda zkusím.
Pro začátek jsem vzala čtvrt kila kulaté rýže, 1 dl bílého vína a ¾ litru vývaru.
A šlo to docela rychle, asi těch dvacet minut. Jsem zvyklá dělat dušenou dýži, kdy se spařená přidá na zesklovatělou cibulku, potud tedy je postup stejný. Dušená rýže se nemíchá, ale dvacet minut s dvojnásobným množstvím vody nechá pobublávat a je to. Rýže na risotto se opéká trochu déle, též trochu zesklovatí, pak teprve se přidává tekutina.
Risotto jsem nejprve podlila vínem, míchala, ale nepřipalovalo se, bylo to docela snadné. Pak asi na třiktát či čtyřikrát jsem dolévala vývar a dle potřeby míchala. Nakonec trochu sýra, pepře, soli, másla. Výsledek skutečně příjemně překvapil! To množství bylo skoro na tři porce…nu, dáme si ho dnes s masem a příště, dokud mám i víno a parmezán, si to ještě zopakuju - třeba se žampiony nebo špenátem! A ten šafrán, co tu mám, se bude taky hodit…Díky vývaru a vínu získá rýže lepší chuť, určitě doporučuji!

P.S. I napodruhé to šlo dobře, můžu jen doporučit!
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Bajuška Bajuška | E-mail | Web | 25. července 2011 v 15:14 | Reagovat

Mnam mnam :))) hezkáý

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama