Ještě horký rybízový tip

22. července 2009 v 18:14 | vilemina |  Sladká jídla a zavařování
Spěchám podat zprávu o skvělé fintě na rybíz, než všechny ty červené kuličky přezrají a opadají! Žádné mletí, žádné pasírování a žádné míchání!
Skutečně je to takhle snadné - recept, který osoba blízká má ve svých deskách, je psán rukou a jeho původ je už neznámý. Máme rádi rybíz a la brusinky, ale všude, i v mých deskách, jsem našla jen recept s octem...tak tohle je ještě jednodušší.
Do hrnce obereme 1 kg červeného rybízu, je-li třeba, předem omyjeme. Zasypeme 650 g cukru, pět hřebíčků a kousek celé skořice přidáme a promícháme - pak už ne! Přikryjeme, necháme stát cca dvanáct hodin. Povaříme dvacet minut - hotovo, plníme!
Začínám.
Nejdřív v rybízu bublaly jen malé sopky, dělala se pěna. Fotit mi to moc nešlo...Několikrát mě přepadlo nutkání rybíz zamíchat - ale to by se porušila vrstva u dna a připálil by se v tu ránu! Včas jsem upamatovala, že to udělat nesmím, to raději snížím teplotu.
Chvíli trvalo, než se začal vařit celý povrch rybízové masy - od chvíle plného varu jsem teprve počítala oněch dvacet minut.
Horkou směs jsem odstavila, byla to skoro samá šťáva - hm, snad to ztuhne! Skleničky jsem si čerstvě vymyla a sběračkou naplnila, zavřené otočila na víčko, aby vznikl podtlak. Ale zpět je postavím dřív, než rybíz úplně vychladne, aby u dna nezůstala mezera:) Pak je taky popíšu, omyju a zkrášlím.
Že by neztuhl, není právě u rybízu častá obava, má pektinu hodně. Než jsem provedla všechny úkony se zavíráním a otáčením skleniček, zbytek v hrnci začal spolehlivě želírovat. Připálený taky není, tady je důkaz, dno černého smaltovaného hrnce:
Do koláčků, palačinek, lívanců a jogurtu se těch pár skleniček určitě užije. Opravdu můžu tenhle receptík doporučit každému - není třeba velkých zkušeností ani speciálního vybavení, abyste si zkusili vyrobit vlastní džem.

Rada:
Když se někdy stane, že přece jen po vychladnutí džem nezhoustne (ve zralém ovoci pektin mizí), dá se to napravit: vlijeme vše zpět do hrnce, znovu zahřejeme, do vařícího přidáme pár lžic cukru a pomalu vaříme, dokud hladina viditelně nepoklesne a u okraje džem nezačíná želírova. Půl hodinky by mohlo stačit. Můžeme zkusit kápnout na talířek, zda džem po ochlazení ztuhne.

Tak pospěště se sklizní, ať se vám to nestane!
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 petra petra | E-mail | 24. července 2009 v 10:14 | Reagovat

Hned včera vyzkoušeno z 1 kg, koření zabaleno do gázy, po 15 min varu hmoty zlehka pár šťouchů, aby se narušila krusta na povrchu, ale nehráblo se ke dnu, var pro jistotu 35 min, stále se zdálo moc řídké. Chuťově moc dobré, dnes stejně zpracuji zbytek úrody.
Takže chválím a díky.

2 vilemina vilemina | 25. července 2009 v 0:07 | Reagovat

Tak to už byl asi rybíz zralejší, snad ztuhlo! S kořením si hlavu nelámu, nechám, aby se ještě rozleželo ve skleničkách - možná ho není všude stejně, ale to neřeším. Ale kdo je na to choulostivější, jistě tvůj tip s gázou využije - díky.
Jo a taky se dá koření vařit v takovém tom vajíčku na čaj, jak mi právě mozek vyplavil informaci dobře uloženou:)

3 Madla Madla | Web | 31. srpna 2010 v 14:08 | Reagovat

Včera večer uvařeno, dnes ochutnáno na lívancích s ovesnými vločkami - a fenomenální - voňavé a akorát sladké, prostě super. Bála jsem se připálení, ale úplně zbytečně, dno hrnce jsem měla pak čisťoučké jako dětskou prdelku :-)
A zželírovalo úplně na jedničku, po otočení sklenic vrškem dolů a vychladnutí drží hmota nalepená nahoře i při vrácení skleniček do původního stavu :-)
Rozhodně už vím, jak zpracovat další várku rybízu :-)

4 Vilemína Vilemína | Web | 31. srpna 2010 v 16:32 | Reagovat

Tak to mě těší, že se povedlo! Asi je to ta nejméně pracná varianta (když pak jeden přežije pár zrníček:) )

5 jordans for sale jordans for sale | E-mail | Web | 4. ledna 2011 v 7:05 | Reagovat

*People are always telling you what to do, but what's right for them may not be right for you.

6 Jarka Jarka | E-mail | 8. srpna 2012 v 14:55 | Reagovat

Vyzkoužela jsem tento recept, je to opravdu, rychlé a super, rybíz želíruje až, až, ale jinak se prý může také přidat trochu kysel.citronové.
Mám otrhanou aronii, nevím, jestli by šel i tento návod.;-)

7 Vilemína Vilemína | 8. srpna 2012 v 16:45 | Reagovat

Nevím - ale zralá aronie asi bude mít pektinu málo, dostala jsme vloni jednu zavařenou ve víně a byla spíš tekutější.

8 plus wedding dresses plus wedding dresses | E-mail | Web | 17. ledna 2013 v 18:05 | Reagovat
9 Marketa Marketa | 12. září 2016 v 14:45 | Reagovat

Zdravím, má někdo zkušenosti s využitím mraženého ovoce? Už nevím, co s ním...

10 Vilemína Vilemína | Web | 14. září 2016 v 10:45 | Reagovat

[9]: Jaké ovoce?
Rozmražené (meruňky, švestky, rybíz...) se dají dát na koláče, uvařit z nich ovocnou omáčku na lívance, trhanec ap., polorozmražené se umixují na zmrzlinu. Z jahod a lesních plodů je dobrý ovocný salát, nastavený banánem (děláme na Vánoce a Silvestra), hodí se na cheesecaky i do želé na dorty, na koktejly i do omáčky k masu(švestky nebo lesní plody)
Vydrží do jara.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama