16. května 2009 v 17:41 | vilemina
|
Koupila jsem trochu výhodněji větší balení pěkné kližky, že ji rozdělím na dva balíčky a dám zmrazit - ale čerstvé maso se mi líbilo, byla by to škoda - stejně jsem něco uvařit potřebovala, tak jsem použila tu kližku. V papiňáku jsem plátky lehce opekla na sádle, posolila, popepřila, přidala cibuli a česnek a dusila do měkka. Snad bych mohla udělat nějaký gulášek či podobně, říkala jsem si, ale ještě jsem nebyla rozhodnutá. Tři porcičky masa jsem dala k ledu na horší časy - jako když je najdu,
a zbytek do druhého dne odložila.
Prohlídla jsem si večer nějaké recepty, co jsem si přivezla od kamarádky, byla to samá zvěřina - hm, ale tady, to by šlo - jakési ragú, sice z vepřového, ale vypadá to dobře, s mrkví, vínem, perníkem…tak tomu nikdy neodolám, je to skoro jako moje staročeské divoko, ale vypadá to jednodušeji, nějak to tedy zkusím!
A opravdu, stačilo opéci kolečka mrkve, kousky řapíkového celeru, vyškrábla jsem na to trochu tuku usazeného v papiňáku navrch. Pár klobásek na kolečka tam taky přihodíme, to totiž strávnící ocení.
Do tohoto základu jsem vyklopila udušené maso, podlila vínem a nadrobila rumové perníčky. Masa byla kolem kila, cibule dvě a pár naťových, čtyři mrkve, čtyři klobásky, dva řapíky, půl sáčku perníčků.
Ještě připepřit, nějaký tymián by to sneslo - a hotovo, báječné…a je toho spousta, asi osm porcí. Ragú bude nejlíp chutnat s pečivem či s knedlíkem, i jiné přílohy si dovedu představit. Třeba noky. Zatím není horko, tak taková bohatší omáčka přijde k chuti.
No tedy ….. „Vy nás ale zásobujete, pane Karfík! (vlastně paní Pavlíčková).“ …. Já jen doufám, že „k takovým nedopatřením u vás dochází maximálně třikrát za deset let.“ I když …. Univerzálně pečete, šikovně dusíte, a všelico přívětivě a laskavě připravujete … Hatláma - Patláma. Ale jinak …. Excelentní recepis, opravdu! Jen bych možná pro ještě větší ozvláštnění přisypal do papiňáku asi tak půl pytlíku gumových (želatinových) medvídků. Udělá to pěkně hustou šťávu. Jo …. a aby byli strávníci vděční bezmezně, možná že by také ocenili, kdyby se tam přidalo tak dvacet, třicet deka krvavé tlačenky nakrájené na kostičky. Někdo raději Slezskou. A třeba ještě trochu játrové paštiky. Vždyť víte, co strávník, to jiná chuť. Bylo by toho víc! Už asi 10 porcí! Pokud by náhodou něco zbylo, pak doporučuji po páně Babicově příkladu zabalit menší porcičku do palačinky a zapéci v troubě ….. A nebo, víte co? Ta naplněná palačinka by se ještě dala klasicky obalit (mouka, vejce, strouhanka) a osmažit. Děkuji za inspirativní recept! Jen tak dál!