Lívance

30. dubna 2009 v 7:11 | vilemina |  Sladká jídla a zavařování
Lívance i palačinky miluju, jediné, co mě brzdí v jejich častější konzumaci, je jejich kalorická vydatnost. Úplně bez tuku je udělat nedokážu, nechutná mi to totiž. Tak si je aspoň nedopřávám tak často, jak bych chtěla.

O palačinkách více tady a tady.

K lívancům se zas váže jiná historka. Doma s nimi byly pořád nějaké problémy, nedařily se, ať byly kynuté nebo se sněhem. Nakonec to matka překonala s pomocí novinky . lívanečků s ovesnými vloškami v prášku.

Pak na nějakém kurzu jsem se přátelila s "Janou z hájovny" na Lipně, no a krom jiného jsme si povídaly o vaření a její lívance jsou báječné, dokonalé a jednoduché, vždy se mi povedly a dělám je už přes dvacet let! I matka je přebrala a má po problému...

Základní recept je snadný: čtvrt litru kyselého mléka (podmáslí, kefíru, jogurtu+mléka aj.) a čtvrt litru polohrubé mouky, 1 vejce, trochu soli (cukru).
Vejce se rozmíchá v kefíru a přidá se mouka, špetka soli, ev. lžíce cukru (sama lívancové těsto nikdy nesladím). Z bílku je třeba ušlehat sníh a lehce vmíchat do těsta.
To je tak na dvě porcičky. Jelikož jsou jedlé a dobré nasladko, naslano i k ohřátí či zmražení, dělám je aspoň z litru…
Na pánev dávám oleje tak trochu, aby se pekly dozlatova. Nemusí být rozpálená na maximum, ale tak o stupeň méně, aby se lívance upekly i uvnitř. U prvního je to dobré zkusit - navrch jsou ještě syrové, ale uprostřed již ne, když je otáčím.
A když se zlatě vrší na míse, cítím velké uspokojení a samozřejmě se již těším, s čím si je dáme, nově lemon curd zde předčil i brusinky!
Naslano se uplatní jako příloha k leču, guláši či jiné omáčce nebo obložené s uzeným lososem...ale i jinými ingrediencemi, tady je dost prostoru pro fantazii.
 

5 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Marťas Marťas | E-mail | Web | 11. března 2013 v 9:28 | Reagovat

Na jaký stupeň to máme dát???

2 Vilemína Vilemína | Web | 12. března 2013 v 10:14 | Reagovat

Jak píšu - ne naplno, ale o něco méně. Nevím, jakou máte varnou desku, jaký zdroj...není problém to vyzkoušet, pokud jste ještě nikdy nic nesmažili. Je to stejné asi jako vajíčka, bramboráky, topinky, svítek ap.

3 filip filip | 26. února 2014 v 15:55 | Reagovat

nemas ty livance kulaty, vilemíno

4 Vilemína Vilemína | 26. února 2014 v 22:21 | Reagovat

Ne nemám, proč taky - lívanečník považuju sice za fotogenický, leč nepraktický kus nádobí.

5 Danča Hájková Danča Hájková | E-mail | Web | 2. května 2016 v 0:05 | Reagovat

Děkuji za inspiraci, super blog! :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama