Velšský králík čili chlebová pečeně

28. března 2009 v 11:11 | vilemina |  Ostatní teplá jídla a přílohy
Je to recept mírně upravený, původem možná z Apetitu. Patří mezi ty, co vám díru do rozpočtu neudělají a dá se snadno upravit i pro vegetariány.

Na "králíka" je ta pravá chvíle, když zbývá tvrdnoucí chléb. Nakrájím si ho na kostičky a není-li ho dost, tedy tak 4 šálky, odložím v sáčku do ledničky a čekám na další skývu…
Pak se pustím do přípravy králíka: dvě cibule, stroužek česneku, šálek strouhaného celeru a půl šálku mrkve opeču na oleji nebo jiném tuku (sádle) ve velkém kastrolu. Do omaštěné zeleniny ještě k opečení nasypu chleba. Na vše nadrobím jednu až dvě kostky bujónu nebo bylinek, zaliju vařící vodou z konvice v množství asi jeden šálek, promíchám, aby se rozmočilo, a pokud se mi zdá tekutiny málo, ještě přidám. Nechám odstát do vychladnutí, ale častěji do doby, kdy se mi to hodí. Velšského králíka totiž můžeme klidně chystat na etapy.
Předehřeju si pak troubu, do směsi rozbiju 2 až 3 vejce, sůl, bylinky a koření - majoránku, kmín, pepř, tymián, bazalku, rozmarýn, šalvěj, lze i kopřivy a pažitku, promíchám, ochutnám.
Hmota se může péci jako šiška, jen se přikryje proužky slaniny. Je-li však hmota moc měkká, trochu se roztéká, je-li tužší, je pak i pečeně suchá a drobí se. Tak jsem tentokrát zkusila upéct králíka ve formě, v bábovce, která je dostečně velká. Vylepšila jsem to tím, že jsem ji celou vyložila plátky slaniny.

Chlebová pečeně krásně voněla, šla i snadno vyklopit - docela pěkná podívaná, ne?
Chutná zatepla se salátem k večeři, na svačinku studená či ohřátá, opečená v plátcích na pánvičce. Její konečnou chuť a konzistenci hodně ovlivní to, jak moc či málo jsme zeleninu a hlavně chléb na začátku opekli, ale to už si musí každý přizpůsobit svým chutím.
Své strávníky si chlebová pečeně najde a je to další tip, jak připravit tradiční zimní zeleninu.


 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Daniela Daniela | E-mail | 30. března 2009 v 8:31 | Reagovat

Hm, tak tento recepis ma zaujal a určite ho vyskúšam.

2 petra petra | E-mail | 30. března 2009 v 16:17 | Reagovat

Peče se to tak půl hodinky, dovoluji si doplnit orientačně čas. A že to má něco společného s králíkem se tedy dozvídám prvně:)

3 vilemina vilemina | 31. března 2009 v 16:45 | Reagovat

Tedy my ho děláme z našeho žitnopšeničného chleba, Velšané asi z bílého, tak to by spíš mohl králíka připomínat - vezměme to jako vtip, ne? Myslím, že je to spíš zábava, když se jídlo z běžných a nudných surovin či nějakých zbytků nazve nějak zajímavě...

4 DolceVita DolceVita | Web | 2. dubna 2009 v 10:24 | Reagovat

Taková bábovka z chleba vypadá naprosto fantasticky :-)

5 formal wedding dresses formal wedding dresses | E-mail | Web | 17. ledna 2013 v 20:31 | Reagovat

Generally I do not submit on articles, but I would like to say that this article really forced me to do so! Thanks, very nice article.
http://www.movedress.com/wedding-dress-function-occasion.html

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama