Brokolicový pekáč

7. března 2009 v 8:43 | vilemina |  Jídla ze zeleniny
Chuť brambor zapečených se smetanou mám ráda na mnoho způsobů, jako přílohu je podávají v leckteré restauraci. Zmíním ještě klasické gratinované brambory Dauphine, např. zde či zde

Ta domácí podoba tolik smetanou nehýří, aby nebyla tak výživná. Nerada brambory předvařuji a pak loupu, to je radši nakrouhám na tenčí plátky a budu péci syrové. Osvědčilo se mi je nejdřív osolit, opepřit a trochu promíchat s olejem. Na dno pekáče jsem pro lepší stravitelnost (čti: aby to ten mužskej taky jedl) rozložila plátky uzené krkovice, byly velmi tenoučké.

Na ně brambory a růžičky rovněž syrové brokolice, překrojené na půlky, aby se nepekly tak moc dlouho. Posypala jsem strouhaným sýrem a zalila smetanou. Hned jsem dala pekáč do předehřáté trouby - kolem 200 stupňů, no a samozřejmě jsem zapomněla zdokumentovat.

Za takových čtyřicet minut je upečeno. Není problém píchnout do zeleniny, zda je už měkká, krom toho brokolice začne charakteristicky vonět. Tohle množství je z kila a čtvrt brambor, půl kila brokolice, 200 g strouhaného sýra, 12 deka uzené krkovice a jedné smetany na vaření v kelímku. Nakrmí se jím 4 - 6 strávníků. Ohřívání v mikrovlnce či na pánvičce je možné, vydrží nejméně 3 dny (víc nemám ověřeno-nezbylo).
Vajíčka či cibuli nedávám, sýr může být kombinovaný s nějakým výraznějším, nivou se nic nezkazí. Viz i mrkev s nivou. Podobně lze zapéci i jiné druhy. Dostatek smetany a sýra učiní i z málo lahodné zeleniny akceptovatelný pokrm!

A dodatečně jako reakci na komentář přikládám brokolici se špagetami a sýrovou omáčkou, tentokrát s parmezánem, jindy zas třeba s nivou. Je to tedy o dost dietnější a pro postní dobu vhodnější varianta...


 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Gabriel Gabriel | E-mail | Web | 8. března 2009 v 20:29 | Reagovat

Toto jedlo mám tiež rád, ja dávam uvarené vajíčka, klobásu, hrášok a kukuricu. Dobré a hlavne sýte jedlo. Tých obmien je strašne veľa, len si nájsť tú svoju obľúbenú.

2 germa germa | Web | 10. března 2009 v 12:11 | Reagovat

práve idem robiť cestoviny s brokolicou a bryndzou zmiešanou so smotanou. Ešte som to nikdy nerobila, tak uvidíme :)

3 vilemina vilemina | 10. března 2009 v 14:09 | Reagovat

Doplnila jsem - jen bez obav, s těstovinou to je OK a bryndza bude skvělá!

Gabrieli, vždyť ty bys mohl tu brokolici třeba i vynechat :)  Ale to by nakonec šlo i u těstovin s bryndzou...takže ne, takhle to je aspoň dobré :)

4 Lůc Mác Lůc Mác | Web | 29. června 2010 v 12:10 | Reagovat

zrovna dnes si dělám zapečené brambory s brokolicí, mám takový mírně brokolicový týden, protože vařím jen pro sebe a tak aby se zelenina spotřebovala :), ale mám ji ráda, tak proč ne? :)

5 SlaterJennifer SlaterJennifer | E-mail | Web | 27. července 2011 v 21:39 | Reagovat

I will recommend not to hold back until you earn big sum of cash to buy goods! You can get the <a href="http://bestfinance-blog.com">loan</a> or just bank loan and feel comfortable

6 Kejm Kejm | Web | 14. listopadu 2012 v 20:13 | Reagovat

brokolici miluju! :)
vypadá to hodně dobře

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama