Boršč

25. března 2009 v 10:39 | vilemina |  Moje polévky
Řepa již čeká, nabízí svou sytou barvu, alena pečení je jí málo, bude boršč, už dlouho jsem neuvedla žádnou polévku.
Boršč se dá udělat na řadu způsobů, pro vegetariány i všežravce, dokonce i pro ty, co řepu nejedí! Tím nechci říct, že ho bude jíst každý, boršč vyvolává řadu asociací a emocí, má milovníky i odpůrce…My v středních letech pamatujeme, jak se na něj chodilo na Příkopy do Sevastopolu, kde v módně střižené sámošce se servíroval na tác do misky tento symbol života spřáteleného sovětského lidu, mohl být se smetanou nebo bez, mohl se k němu zakoupit mastný piroh s náplní a bylo to naprosto světácky světové!

Recept získaný v komunitě sousedek na Severu byl poměrně složitý, takže jsem jen s mírnou nadsázkou říkala, že to je jako tři polévky dohromady: hovězí, zelná a rajská. Zvlášť se vařilo hovězí na vývar, zvlášť zelí se zeleninou. Odbočkou přes vegetariánské období jsem se dopracovala k mnohem jednoduššímu pojetí.
Do velkého hrnce dám vařit vodu, zatím jen něco přes půlku. Pak je potřeba tak půl hlávky bílého zelí - nakrouhat, hodit do vody. Jednu řepu - omýt, oloupat škrabkou a nakrouhat nebo pokrájet na hranolky, přidat k zelí.
Suroviny však můžeme obměňovat podle momentální situace a znám osoby, které i řepu vynechávají. Dál přidám nějakou polévkovou zeleninu, čerstvou nebo mraženou (směs na svíčkovou, francouzskou, jinou). Tentokrát jsem měla načatý sáček s polévkovou směsí a kus celeru. Pak přihodím pěknou cibuli vcelku, nové koření a pepř, bobkový list, dvě bujónové kostky a sůl.
A vařím, až nejtvrdší zelenina změkne, tak půl hodiny.
Barevně je tahle fáze vrcholná: řepa zbarvila vodu karmínově a ještě neobarvila ostatní zeleninu, která si ponechává původní barvy, vývar je čirý, nezkalený jíškou…pastva pro oči!

Tentokrát jsme si dokončení nechala na druhý den, protože mi to lépe vyhovovalo časově a protože také je zelenina druhý den lepší!
Dávala jsem dřív vlastnoruční jíšku, nyní vezmu instantní, ale nehustím moc. Přidá se ještě rajský protlak nebo sekaná rajčata (jen ne kečup), vše se dosolí, přikyselí, zjemní omastkem - nejlépe asi chutná sádlo, ev. máslo, přidá se rozdrcený nebo pokrájený česnek podle chuti. A samozřejmě se krom zbytku jakéhokoli masa dá přidat i kus klobásy či párků, pokrájených na kolečka. Poslední tečku udělá lžíce zakysané smetany do každého talíře.
K boršči je možno chroupat chipsy, chuťově ho báječně doplňují. Ani ty zmíněné pirohy nejsou špatné, stačí z "továrního" listového těsta a naplnit kouskem ochuceného mletého, může být dosti nastavené strouhankou, neb těsto i maso jsou tučné až až. Ohřívaný (i zmražený) je taky moc dobrý, a když se vrátíte vyfoukáni zvenku, přijde určitě k chuti!



 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Mimi Mimi | Web | 25. března 2009 v 10:44 | Reagovat

mnaaam... :)))

2 lik lik | 25. března 2009 v 17:03 | Reagovat

nahazet do vody zeleninu  a nazyvat to borscem a prikusovat k tomu chipsy?:(tak dobrou ceskou chut..sorry, nedalo mi to..

3 vilemina vilemina | 26. března 2009 v 13:00 | Reagovat

Tak to mně zas nedá poznamenat, že tak se holt dost polívek vaří - zelenina do vody, a krom toho plno jiných věcí, jmenuji jich tam nemálo(koření, bujón, jíška, sádlo, maso, klobása, protlak,smetana).

4 Pan Patizonek Pan Patizonek | E-mail | Web | 26. března 2009 v 14:15 | Reagovat

Já boršč nezahušťuji, je hustý dostatečně od surovin :-) Verzi mám spíš masariánskou, hodně hovězího, uzené koleno, kus vepřového, klobáska. A řepičku sterilovanou, hezky to dochutí :-)

A obvykle přikusujeme chleba, chipsy až u televize :-)

5 petra petra | E-mail | 26. března 2009 v 15:17 | Reagovat

My skorovegetariáni, co origoš boršč pozřít nesvedli, jsme tuto variantu shledali chutnou a vábnou - tedy bez klobáskové úlitby.

6 vilemina vilemina | 27. března 2009 v 9:44 | Reagovat

Dík - myslím, že ty poslední dvě, obsahem tak protichůdné reakce, jsou typické a běžné, - prostě variant je v tomto našem multikulturním světě bezpočet :)

7 Wu-ti Wu-ti | Web | 15. dubna 2009 v 15:45 | Reagovat

Já jsem také pro bezklobásovou variantu ;-)

8 large size wedding dresses large size wedding dresses | E-mail | Web | 17. ledna 2013 v 11:09 | Reagovat

WOW Do you like girl? come to my site please
http://www.movedress.com

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama