Smetanový losos s whiskovou cibulkou

16. února 2009 v 15:21 | vilemina |  Jídla z masa
Tahle úprava není složitá, přitom dělá dojem, a dá se tedy použít i pro slavnostnější příležitosti.
Mraženého lososa nechám trochu povolit, aby šel lépe naporcovat.
Začnu si zatím připavovat dušenou cibulku - je jí na čtyři porce potřeba kolem půl kilogramu, míchám ji na střední teplotě na třech lžících másla asi deset minut, pak do ní přiliju 1/8 l whisky a dusím pod poličkou dalších deset minut. Cibulka získá neuvěřitelně lahodnou chuť! Rozhodně nevynechávat!
Zapnu troubu a lososa nejdřív omyju zvenčí i zevnitř, odříznu ploutve včetně ocasní, naporcuji na podkovy. Jde to velkým nožem nebo sekáčkem a palicí, ale pozor, aby se nerozsekalo i prkénko! Porce lehce osolím a opepřím, okyselím šťávou z půlky citrónu.
Cibulku také osolím a opepřím, rozprostřu na dno menšího pekáčku či zapékací misky, pokladu porcemi lososa, zaliju smetanou. Osvědčuje se mi rostlinná, jinak bych raději dala šlehačku, neb tentokrát použitá 12% smetana se během pečení "ztratila", ač jí nebylo málo - viz obr. Celé dílko posypu důkladně koprem a šup se vším do horké trouby.
Když povrch zezlátne a maso se odděluje od páteře, je hotovo, může to trvat necelou půlhodinku, spíš méně. Obracet se nemusí, ale raději to udělám.
Zároveň dám vařit vodu na těstoviny, hodí se nejlépe široké nudle. Tentokrát došlo na spirálky, když to nebyla slavnostní příležitost. Trochu je pomastím máslem a posypu druhou hrstí kopru. Cibulka se smetanou a whisky je šťavnatá a doplní jemnou chuť ryby. Kopr, bude-li v sezóně výraznější, přidá chuti zajímavé tóny, ale v zimě se mražený ani čerstvý příliš neprosadí a plní spíše dekorativní funkci, i když je ho dost. Nakládaný se určitě nehodí, to bych ho raději vynechala a použila něco jiného, třeba pažitku nebo tymián.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Gabriel Gabriel | E-mail | Web | 24. února 2009 v 12:17 | Reagovat

Hej vypadá to pekne. Whisky+ryba je dobrá kombinácia.

Existuje aj Jack Daniel's omáčka na varenie, tiež odporúčam.

2 vilemina vilemina | 25. února 2009 v 15:29 | Reagovat

Jen s tou smetanou to úplně nevyšlo, ale bylo to dobré - dojiného receptu zas patří brandy a je to bez ní jalové, chce to zkrátka svý...a bar pro kuchyňské potřeby nemůže být úplně malý:)

3 cathedral wedding dresses cathedral wedding dresses | E-mail | Web | 17. ledna 2013 v 20:03 | Reagovat

I would like to share it with all my friends and hope they will like it too.
http://www.movedress.com/informal-wedding-dress-wedding-dress-function-occasion.html

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama