Proč se klepou řízky

7. února 2009 v 9:45 | vilemina |  Drobečky a drobnosti
Autor stejnojmenné knihy, který je profesorem biochemie a popularizující literatuře se zatím nevěnoval, uvádí na pravou míru některé názory na přehnanou škodlivost nejrůznějších látek, přidávaných do potravin (nazývaných nepřesně "éčka"). Militantním zastáncům přírodních potravin připomíná, že i strychnin je přírodní látka, stejně jako další silné jedy a alergeny. Vysvětluje, jak co působí, čemu se vyhnout a přidává i různé zajímavosti o potravinách.
Víte, že brambory se nemají skladovat společně s cibulí? Víte, že původně při ztužování tuků docházelo ke vzniku látek, které zvyšovaly hladinu "špatného" cholesterolu v krvi? A že ve sklenici majonézy je sotva jeden žloutek, takže to není žádná cholesterová bomba? Víte, proč se sníh nenašlehá v misce z umělé hmoty?
Knížka nevelkého rozsahu není vyčerpávající, ale upozorní na složité závislosti a procesy při výrobě a zpracování potravin, ale i během trávicího procesu. Ty souvislosti nejsou na první pohled laikům zřejmé, a tak dochází k řadě neopodstatněných závěrů a, nemohu nedodat, i k zneužití důvěřivějších spotřebitelů. A výklad o smyslu některých kuchyňských úkonů zas umožní začínajícím hospodyňkám pracovat efektivněji a s větším porozuměním pro věc.
Mikeš, Vladimír: Proč se klepou řízky : chemie v kuchyni / il. Václav Johanus - Praha: Dokořán, 2008 . - 199 s.: tab., ISBN 978-80-7363-143-7
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 petra petra | E-mail | 16. února 2009 v 13:18 | Reagovat

...tak nevím, nějaký fyzikální zákon jsem asi potlačila, sníh šlehám (a našlehám) vždy v plastové nádobě-tedy elektricky...brambory skladuji vedle cibule...ale někdy si to naštuduju. Petra

2 vilemina vilemina | 16. února 2009 v 15:26 | Reagovat

Taky mám brambory a cibuli u sebe, ale tady se myslí asi nějaké dlouhodobější skladování, nevím. Plastová nádoba se nejsnadněji namastí a mastnota sněhu nesvědčí - naopak měděný kotlík ano...

3 Adina Adina | 17. ledna 2010 v 21:12 | Reagovat

Proč se klepou řízky?Proto, aby sousedi kroutili hlavama, jako my, protože naše sousedka je klepe skoro každý den.Fakt je pořád jedí?Fuj...
Na sníh je dobrá kovová mísa (užijete si hru jak na zvonkohře) a vytřít ji citronovou štávou taky není k zahození.Pak ji vysušte papírovou utěrkou a můžete šlehat.Zaručeno!!!

4 slečna Barbora slečna Barbora | 10. července 2011 v 15:50 | Reagovat

Já teda šlehám sníh taky v umělé míse :-) Doufám, že mi to stále půjde, když teď vím, že se to nemá :-) Blažená nevědomost :-)

5 Vilemína Vilemína | Web | 10. července 2011 v 21:37 | Reagovat

Když to funguje, o nic nejde...

6 vintage wedding dresses vintage wedding dresses | E-mail | Web | 17. ledna 2013 v 17:12 | Reagovat

I will come back at a nother time an get an update on this website.
http://www.movedress.com/evening-dress-function-occasion.html

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama