Žemlovka

9. ledna 2009 v 8:37 | vilemina |  Sladká jídla a zavařování
Žemlovka nemá právě nejlepší pověst.
Myslím, že se na ní pravděpodobně podepsaly ponejvíce školní jídelny a jiné vývařovny, kde se pekla z úsporných důvodů. Ale taková dobrá žemlovka, to je něco jiného. Komu ještě zbyly nějaké oschlé vánočky, může jim dát druhou šanci právě v žemlovce.
Taky jsem ji dělávala v různých verzích, třeba ze sladkých loupáků nebo z veky, ale chutná mi právě z obyčejných rohlíků. Namočím je trochu mlékem - nesladím ho, sladké jsou jiné ingredience. Připravím si dostatek jablek, které ochutím a osladím. Loupat se nemusí. A tvarohová náplň k tomu, vydatně ochucená rumem s rozinkami. Kolik čeho, to záleží na kuchařce. Měla jsem šest rohlíků, též šest jablek, tvarohu bylo z jednoho balíčku málo, mohlo by ho být více (aspoň 400g). Vypadá to na spoustu nádobí, ale ty mísy se opláchnou snadno!
Mám troubu, co se musí předehřát, tak jsem si ji hned zapnula. Na zalití jsem rozmíchala dvě vejce, vanilkový cukr a tak decinku mléka. Vhodnou nádobu jsem vymazala silně máslem, pokladla rohlíky, na ně jablka, mezipatro bylo z rohlíků dále od sebe kladených, na ně tvaroh, znova rohlíky, lehce umačkat, zalít vejci a poklást kousky másla.
Víc vrstev se mi zdá jednak moc vysoké, aby se propeklo, druhak v těch mezipatrech se zákonitě pečivo musí nepěkně a nedobře rozmočit. Pekla jsem přes půl hodiny na 180-200 stupňů. Žemlovka byla uvnitř šťavnatá, zvenčí opečená. Rumové rozinky i vanilkový cukr ji výborně provoněly, másla a vajíček bylo akorát. Přiznávám, že jsem jí snědla mnohem víc, než jsem měla původně v úmyslu!
Samozřejmě lze udělat žemlovku i jen s tvarohem, inspirace třeba u viki. Aktuálně najdete fajnovou žemlovku i u Šárky. Existuje i slaná žemlovka z housek a vepřové konzervy, byl to takový levný tip na dovolenou, ale ač jsem párkrát byla v pokušení to vyzkoušet, dosud se tak nestalo a vskutku nevím, co by mě mohlo k podobnému záměru ještě motivovat.
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 vilemina vilemina | 9. ledna 2009 v 14:01 | Reagovat

Douška:

Ještě další tip na žemlovku jsem náhodou našla v  knize Jarmila Loukotková vzpomíná, vypráví a vaří. Její kamarádka máčí žemle v mléku napůl s rumem!

2 petra petra | E-mail | 12. ledna 2009 v 18:02 | Reagovat

V sezóně je žemlajda vynikající s malinami (+tvaroh...)!

3 vilemina vilemina | 13. ledna 2009 v 16:08 | Reagovat

Taky zajímavá variace - a luxusní, když tedy někdo má malin přebytek :)

Popravdě řečeno jsem někde zavadila i o recept s meruňkami a švestkami, myslím.

4 marmeláda marmeláda | E-mail | Web | 22. ledna 2009 v 17:19 | Reagovat

Vali z Labužníka mě naučila dělat žemlovku s pudinkem a meruňkami - taky vynikající věc!

5 jbcb jbcb | Web | 16. dubna 2011 v 14:33 | Reagovat

<a href="http://recepty.jiribures.cz/moucniky/zemlovka/">Žemlovka podle naší babičky</a>

6 Mário Mário | E-mail | Web | 25. června 2012 v 13:52 | Reagovat

Moc hezký článek =).

7 skvela zemlovka skvela zemlovka | Web | 13. prosince 2015 v 9:33 | Reagovat

Paradni recept na zemlovku, diky

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama