Lososové nudle

23. ledna 2009 v 18:59 | vilemina |  Ostatní teplá jídla a přílohy
Jednoduché a rychlé teplé jídlo? Tady jedno je, inspirované Itálií.
Těstoviny si vyberu klidně vaječné, když nejsou s masem. Široké nudle mi vyhovují. Dál je třeba ½ až ¾ skleničky či krabičky tresky a la losos, ¼ litru šlehačky pravé nebo rostlinné a kolem 100 g strouhaných sýrů, aspoň část "parmazánového typu".
Nejdříve dám vařit vodu na těstoviny, osolím. Nastrouhám si sýr, nemám-li strouhaný již z továrny, pardon, z mlékárny.
Do malého kastrolku na kapku oleje hodím půl cibulky nadrobno a nechám trochu zesklovatět, přidám červenou drť, trochu pepře a všechnu šlehačku. Smetana 12% je málo tučná, ta se většinou srazí. Rostlinná varianta je ale odolná. Přisypu většinu sýra, nechám rozpustit. Nudle už se vaří, sliju, servíruju na talíř, sypu sýrem. Omáčka vystačí na tři porce.
V místě původu se dělá z pravého uzeného lososa, který se pokrájený na čtverečky menší než 1 cm vhodí do horké šlehačky, dohustí parmazánem a podává. I krabí tyčinky se mohou použít, k těm dám jen trochu pepře (bez cibule). K jiným mořským potvorám, kupř. nějaké směsi - koktejlu bych už dala i česnek, případně trochu protlaku.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 misha misha | 25. ledna 2009 v 21:40 | Reagovat

mnooo moc vabne to podle fotek nevypada:-)

2 vilemina vilemina | 26. ledna 2009 v 10:02 | Reagovat

A to se ještě všechno na talíři promíchá...a chutná. Ono omáčky vůbec nejsou moc fotogenické, i když jsou vynikající - jistě mám řadu příkladů v archivu teplých jídel:)

A zdobení jen kvůli lepšímu dojmu? Tak to jen někdy...

3 lik lik | 29. ledna 2009 v 7:48 | Reagovat

a jaky smysl to ma, varit z neceho takoveho, jako je treska ala losos? nevim, mne to pripada nechutne uz v te krabicce(a co teprve, az se podivam na slozeni). proc ne jenom treska, nebo ne naturalni losos?

4 vilemina vilemina | 29. ledna 2009 v 12:58 | Reagovat

Přemýšlela jsem o té otázce, ano: jaký smysl? Nejspíš ten, že nám to chutná a pravý uzený losos mi do omáčky přijde škoda...ne čerstvý, ten zas ale vyžaduje jinou úpravu, na jednoho se chystám v dohledné době, už čeká v mrazáku.

A vy nic jiného "náhražkového" nejíte? Jen tzv. opravdové potraviny? Ani pudinkový prášek místo žloutků, kořenící směsi, různé cukrovinky, nápoje, mléčné výrobky...?

Že někomu se nějaká potravina zdá nechutná, je jeho volba, chuť je záležitost velmi osobní.

5 lik lik | 29. ledna 2009 v 22:22 | Reagovat

korenici smes neni nahrazka, kdyz se snazim vybirat bez glutamatu; z mlecnych vyrobku jsem koukam jen na bily jogurt (a to jeste koukam, aby byl bez zelatiny a skrobu), a cukrovinky - ty nepocitam za jidlo:)takze nejim(cokolada se nepocita:)) - ale tam zas jde o natural produkt, pokud je dobra). co se tyce testovin, radsi bych je mela jen tak s maslem a syrem (anebo premyslim, ze bych si spis koupila toho uzeneho lososa, v jednom nejmenovanem obchode se prodava salatovy 200g/60kc, to uz se da..), a taky se nekam jinam nehodi:), nez do salatu (tvarove, chutove ujde).napoje: voda z kohoutku.

no, ale mozna jsem dost purista..

:)

6 lik lik | 29. ledna 2009 v 22:24 | Reagovat

j, k tem napojim: nepocitam li kavu a caj ,ale to jste asi na mysli nemela?:)

7 vilemina vilemina | 30. ledna 2009 v 9:33 | Reagovat

Purista ne, to byste si z mléka od krávy z farmy máslo stloukala a sýr sýřila doma :) Protože v těch samozřejmě je též něco přidáno, takže můj názor je, že v dnešním světě globálně propojeném světě atd. zkrátka nejde žít přírodně, jako dřív, jak mnozí nostalgicky vzpomínají bez hlubší znalosti věci: dnešní potraviny jsou pořád nejbezpečnější, jaké kdy civilizace měla!  

A tzv. bio a přírodní a eko jsou v podstatě jen marketingové tahy...čemuž třeba nepodléhat a brát to rozumně.

Když vám bude chutnat vodovoda, budete ji v restauraci žádat, když ne, vyberete si něco jiného. Ale ne, že budete-li toužit po vodovodě, neřeknete si o ni, aby se obsluha nenamíchla ap.

Ještě další tip na využití salátového lososa (málokdy na něj narazím, ale už jsem ho viděla): lívanec potřít majonézovou omáčkou (nastavenou jog., smetanou aj.) a navrch kousek lososa.

8 Bona Bona | E-mail | 11. února 2009 v 20:52 | Reagovat

Milá Vilemínko, už docela dlouho mám Vaše inspirativní stránky v oblíbených a často nahlížím. Mám k vaření podobný přístup jako Vy a tento recept mě zaujal. Už při čtení jsem měla chuť na výsledek...:-) Proto se ozývám a musím oponovat předchozím reakcím, sice nepoužívám "náhražkovité" suroviny moc často, ale zároveň to příliš neřeším. Dokonce mi to biobláznění připadá protivné.

Fandím Vám a děkuji za inspiraci.

9 vilemina vilemina | 12. února 2009 v 19:43 | Reagovat

Děkuji za podporu, biobláznění - to mi mluví z duše...Nic se nesmí přehánět, případně vytrhávat z kontextu. Však se k těmto otázkám jistě ještě vrátím!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama