Staročeské divoko

26. listopadu 2008 v 12:53 | vilemina |  Jídla z masa
Jako stvořená pro úpravu na divoko je neutrální krůta, kupříkladu krůtí plátek, z něhož vyříznu jednu kost a stáhnu kůži. Tentokrát byla krůta dostatečně vysportovaná a libová, lepší než na soté. Ale do kastrolu nejdřív přišlo kousek slaninky a zelenina - cibule, strouhaná mrkev a celer, česnek. Aby udělala omáčku skoro sama, tak se s množstvím nesmí šetřit, hodně zmenší během přípravy svůj objem.

Když se zelenina opekla, dala jsem ji stranou a přihodila mírně osolené a opepřené maso. Tuku bylo málo, tak jsem přilila trochu oleje. Opekla jsem ze všech stran, promíchala se zeleninou.
Přidala koření - celý pepř, nové koření (mleté je lepší), tymián, bobkový list a pár jalovců. Ty se mají přidávat až ke konci, ale zdá se mi, že pak mají málo chuti, i když je rozdrtím. Zatím maso a zelenina pustily šťávu, ale trochu vody jsem doplnila, přiklopila poklicí, snížila teplotu a dusila skoro doměkka…
Na dokončení došlo až za dva dny, v rámci časových úspor jsem si maso připravila v pátek a v neděli jen dovařila. Mezitím odpočívalo v chladu a mohlo si všechny chutě prolnout a spojit. Na zatuhlou šťávu jsem nalila na prst červeného vína, přisolila a dala hřát. A v chladném počasí byla ta pravá chvíle vyzkoušet na zahuštění omáčky po staročesku perník, nastrouhaný na jemnějších nudličkách prakticky na prach, který se zato výborně rozpouštěl! Mohlo by ho být ještě více, kdyby strouhači již neumdlévali. Na doladění chuti a barevné oživení jsem ještě oželela hrstičku kandovaných brusinek, abych divokou chuť podtrhla. Omáčka voněla lákavě, nic dalšího jsem už nepřidávala. S domácím knedlíkem byla naprosto senzační, bohatá kořeněná a mírně sladkokyselá chuť prosákla i do měkkého libového masa. Blažená spokojenost.
Tohle by se dalo podávat i při slavnostnějších příležitostech, na Štěpána třeba…kombinace s perníkem snese i jiné ovoce, určitě švestky, možná i jablka nebo pomerančovou marmeládu, hm, ale k té by asi ladil víc zázvor než jalovec a tymián. To sychravé počasí si o takové chutě přímo říká, tak otevřte červené, dejte maso na zeleninový základ a nechce se inspirovat strouhaným perníkem…
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 schnytlik schnytlik | Web | 26. listopadu 2008 v 13:52 | Reagovat

Zdá se, že od minulého víkendu všichni vaří gulášky, zvěřinu, divočinu. Já podlehla taky a teď už třetí hodinku na plotně bublá divoký hovězí houbový guláš na víně :) Půst nepůst :D

2 vilemina vilemina | 26. listopadu 2008 v 14:27 | Reagovat

To počasí si o taková jídla přímo říká, bohaté a sladkokyselé chutě, hodně přísad, houby a víno taky nejsou k zahození...od půstu snad bývali osvobozeni pracující, nemocní ap. :) A taky budu vařit již jednodušeji.

Hlavně nějak reflektovat smysl půstu - umět se v něčem omezit (proti čemuž dnešní komzumní kultura aktivně brojí - teď, hned, odvaž se, vezmi si půjčku, nečekej, teď užívej-plať potom...), zklidnit a obrátit se spíš do nitra než navenek, myslím.

3 schnytlik schnytlik | Web | 26. listopadu 2008 v 15:08 | Reagovat

Půstík máme od Martina, nejíme maso, jen ryby, ale taky ne každý den, a měli bychom mít jen jedno kompletní jídlo denně. O víkendech se držet nemusí, takže si to pak vynahrazujem :)

4 vilemina vilemina | 26. listopadu 2008 v 16:35 | Reagovat

Takhle by to šlo, pokusím se.

5 petra petra | E-mail | 18. prosince 2008 v 12:56 | Reagovat

Rozhodnuto, dohodnuto, letos na Štěpána vařím na tento způsob.:)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama