Květákovky

19. listopadu 2008 v 10:28 | vilemina |  Ostatní teplá jídla a přílohy
Květák u nás nejčastěji konzumujeme v téhle formě - je to jednodušší než smažit celé růžičky a chutnější než mozeček. Květákové placky se dělají různě, nejhorší varianta podle mě je hodně ho rozvařit, přidat spoustu mouky a mléka, zato málo vajíček a stvořit tuhé placky, co leží v žaludku…snad ty moje jsou jiné.
Květák nastrouhám syrový, košťál vyhodím (nebo by se dal přidat do polévky).
Osolím. Přidám 3-4 vajíčka, trochu mléka, trochu mouky, trochu květu, pepře. Nebo kari. Směs by měla být tak akorát, aby držela pohromadě.
Smažím na troše oleje, podávám samotné s tatarkou nebo jinou omáčkou a zeleninovým salátem, případně s bramborem, případně naopak jako přílohu k masu. Pobyt v mrazáku i ohřívání snášejí dobře.
Když je květák moc veliký, může se i na tu polévku kousek nechat. Stačí rozebrat či rozkrájet na malé růžičky, přidat vody jeden dva centimetry nad ně, povařit se zeleninovou kostkou, doplnit mlékem, přisypat nudle, případně trochu zahustit hotovou světlou jíškou, zjemnit oříškem másla a špetkou květu…a druhý či třetí den proleželou podávat. V té čerstvé květák totiž skoro není k poznání!
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 vida vida | 19. listopadu 2008 v 11:07 | Reagovat

Hm, květák. Zase si slintám do klávesnice. A ještě jednou děkuju za skvělou večeři, hovory o životě a tak :)

2 viki viki | Web | 19. listopadu 2008 v 11:36 | Reagovat

Jé, to je náhodička! Ja som včera robila karfiolovú polievku... akurát som zabudla kúpiť smotanu, tak som ju mala len takú lightovku bio bez jíšky, len s koreninami:-) ešte mi ostal, takže dnes z neho urobím tú mliečnejšiu verziu...

3 vilemina vilemina | 19. listopadu 2008 v 15:34 | Reagovat

Díky, děvčata.

4 Lůc Mác Lůc Mác | Web | 29. června 2010 v 12:04 | Reagovat

květák mám ráda, ale ani ne tak smažený spíše po římsku, ale tohle vypadá zajímavě, díky za tip :)

5 vilemina vilemina | Web | 30. června 2010 v 20:37 | Reagovat

Já mám tenhle nejradši...

6 iGurman iGurman | E-mail | Web | 12. srpna 2010 v 22:15 | Reagovat

Aj z cukín sú tiež veľmi skvelé.
P.S. Umiestnil som si Vašu ikonku na svoj blog, nech vedia, že sa tu dobre varí!

7 Vilemína Vilemína | 13. srpna 2010 v 13:53 | Reagovat

Dík, oplatím v Odkazovně...

8 Ivana Ivana | E-mail | 5. června 2012 v 10:35 | Reagovat

květák smažím taky jen za syrova, trvá to déle, ale výsledek je výborný

9 Vilemína Vilemína | 7. června 2012 v 12:54 | Reagovat

8 - zrovna jsem je pekla, povedly se pěkně lehké, dal jsme dsot málo mouky ajeden květák 4 vajíčka.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama