Krkovice na hořčici, krkovice na šlehačce

7. listopadu 2008 v 8:45 | vilemina |  Jídla z masa
Nejjednodušší je hodit kus masa na pánev, říkává s oblibou matka a je to venkoncem pravda, nedá to moc práce a hladové nejlíp nasytí. A pečené maso chutná snad každému masožravci.

Když tedy se mi žádné jiné, sofistikovanější pokrmy zrovna nezdály, nebyla chuť ani suroviny po ruce, sáhla jsem v obchodě po kusu krkovice v krabici. Ještě cestou domů jsem přemýšlela, jak si s ní poradím, že bych snad i obalené řízky mohla udělat, naposledy byly před pár měsíci, a to ještě kuřecí… Při krájení a klepání masa jsem se rozhodovala, zda radši neudělat ty řízky přírodní, plátky na kmíně, obalit ve strouhance, ale místo vajíčka dát hořčici…sáhla jsem do ledničky a hle - byla to zrovna kremžská a takový divný zbytek. Ona tam ještě někde byla i jiná, ale když už jsem tuhle držela v ruce, bylo rozhodnuto. Mrkla jsem na hodiny, že mám ještě půl hodinky času k dobru, hořčici jsem napatlala na naklepané a osolené maso v misce a nechala odležet. Mohla jí být tak lžíce na každý řízek.
Připravila jsem si zbytky příloh k ohřátí a pěkně pestrý zeleninový salát. Ještě jsem si stačila vypít půl aperitivu a pak teprve vytáhla pánev, olejem přiměřeně polila a do horkého nakladla maso i se vší hořčicí. Pekla jsem nejdřív zprudka a pak pomaleji, obracela, aby se hořčice nepřipálila. Ke konci se vytvořila přiměřená šťáva a maso lákavě vonělo. Bylo měkké, šťavnaté, velice příjemně ochucené, prostě báječné.
Recept to je tak snadný, že ho zvládne každý, kdo umí číst. Pro ty úplně nezkušené - maso je hotové, kdy z něj nevytéká šťáva červená, ale hnědá. Nebo kousek odkrojte, abyste se podívali, ono se tolik nestane…

Jiný velmi snadný způsob, jak s masem naložit a ještě ohromit kde koho, jsou kotlety na šlehačce. Tento recept znám v ještě jednodušší verzi než gurmánka Šárka, a tak všechny superlativy, jež uvádí, platí tím jistěji! Pro návštěvu je to jídlo ideální, neb před jejím příchodem strčíte plech do trouby, pak vítáte, připíjíte, hovoříte - a hlavní chod se zatím připravuje sám!

Ač v původním názvu jsou kotlety, doporučuji opět krkovici. Na suchý vyšší plech rozložíme naklepané, osolené, opepřené řízky. Lze přidat i kmín, papriku. Syrové brambory nakrájené na tenčí kolečka (bez slupky i s ní) propereme ve vodě, v cedníku necháme okapat a otřeme kuchyňským papírem či utěrkou téměř do sucha. Brambor dáme více než jsou běžné porce, jednak se v troubě vypečou, jednak jsou tak dobré, že nikdy nestačí…Nasypeme na maso, osolíme, opepříme. Zalijeme čtvrtlitrem šlehačky a pečeme, dokud nejsou brambory měkké. Můžeme je jednou trochu obrátit, aby se propekly rovnoměrněji, maso zůstane na dně! Žádné jiné ingredience nejsou třeba, opravdu. Hlavně odolejte pokusům nahrazovat smetanu ke šlehání něčím jiným, méně tučným - vyjde z toho nechutná hmota a maso podrážka!
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Vilemína Vilemína | 10. listopadu 2008 v 19:42 | Reagovat

Omlouvám se těm, které toto opatření zaskočí, leč pro udržení klidu aspoň zde v zátiší je to opatření nutné - jako když se podívám kukátkem, než otevřu dveře dokořán.

2 schnytlik schnytlik | Web | 11. listopadu 2008 v 12:40 | Reagovat

Vilemíno, koukám, že tady asi řádila černá ruka spamu. Achjo, že to ty lidi baví.

K tématu - kotletky na šlehačce byly, jsou a vždycky budou patřit k nejoblíbenějším jídlům vůbec, jen ty brambory jdou do spod pekáče a masíčko nahoru :)

3 vilemina vilemina | 11. listopadu 2008 v 12:47 | Reagovat

Tak nějak.

Na těch kotletách právě ale obdivuju, že maso je vespod - ačkoli je to možná jedno, když o tom tak přemýšlím. A hlavně že chutnají spolehlivě všem, to potvrzuji!

4 slečna Barbora slečna Barbora | 10. července 2011 v 15:55 | Reagovat

Vilemíno, Váš blog mě uchvátil a recept na krkovici se šlehačkou musím vyzkoušet! Shodou okolností je na cestě krkovice ze Sasova... Hm...

5 Vilemína Vilemína | Web | 10. července 2011 v 19:27 | Reagovat

Díky, doufám, že si počtete i pochutnáte- a díky za komentáře!

6 Coach Outlet Online Coach Outlet Online | E-mail | Web | 17. listopadu 2011 v 12:48 | Reagovat

Coach Outlet Onlinewerw

7 CarrilloFern CarrilloFern | E-mail | Web | 15. února 2012 v 19:47 | Reagovat

I propose not to wait until you get enough money to buy different goods! You can just take the <a href="http://goodfinance-blog.com/topics/business-loans">business loans</a> or consolidation loans and feel yourself comfortable

8 Vlasta Vlasta | E-mail | 28. března 2012 v 20:08 | Reagovat

Já krkovici naklepu,osolím,opepřím,dám do pekáče,pokladu cibulí,jak kdo má rád,pokladu nakrájené oloupané brambory na platky,posypu sýrem,zaliji šlehačkou a peču až je zlatá kurčička.Moc dobré!

9 Ivana Ivana | 5. června 2012 v 11:01 | Reagovat

krkovici napatlám hořčicí smíchanou s bílým jogurtem, okořením grilovacím kořením a pomalu peču ...

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama