Provařená sobota (tedy půl)

15. října 2008 v 8:20 | vilemina |  Jak vařím: menu a víceboje

Po dovolené jsem už měla prakticky absťák z nevaření - a něco se jíst musí, venku mlhavo, naplánované práce z technických důvodů odsunuty na neurčito, tak to byla ta pravá konstelace podmínek k důkladnější kuchyňské akci! Jen jsem musela využít dobře suroviny z domácích zásob, ale jelikož udržování nadprůměrného sortimentu potravin je rovněž můj koníček (prostě takový druh sběratelstvíJ), vymyslela jsem si následující jídelníček, kterým bych mohla pokrýt víkend a ještě i část týdne:

Pomazánka ze sýra a ořechů
Pečená makrela
Bramborový salát
Segedin
Knedlíky

Kudy na to, aby vše šlo pěkně od ruky? Nejdřív jsem dala vařit brambory na salát a sojové maso do segedinu. K tomu přidávám jeden masox, tedy zeleninový bujón. Libový bůček jsem vytáhla z ledničky už ráno.
Rybu ne, tu udělám až odpoledne. Našla jsem okurky a kysané zelí.

Pustila jsem se do pomazánky - nastrouhat sýr, přisypat namleté ořechy, pomazánkové máslo, lžíce majonézy, koření - tentokrát i paprika, proč ne, taky malý kousek cibule nadrobno. Šup s tím do ledničky, jedna miska keramická přikrytá fólií a druhá zavírací krabička na výlet či do práce.
Cibule jsem nakrájela více, i do salátu a do guláše. Maso jsem nakrájela na kostky i s kůžičkou, byla pěkně tenká, silnější bych odkrojila. Jindy použiju třeba plec, ale tenhle bůček byl báječný. Libový, s tenkou kůžičkou, růžovoučký i po rozmražení...


Opekla jsem maso důkladně ve velkém kastrólu.



Dělám segedin jednoduše, nemám ráda moc hutné omáčky. Přidám sůl, papriku, pepř i kmín. Sojové maso už bylo uvařené, tak mírně vyždímané přihodím také a promíchám, další vodu ani není třeba přidávat, a dusím pod pokličkou. Směs vypadala lákavě už teď, i odpůrcům sojového masa se už sliny sbíhaly.





Zatím jsem oloupala a nakrájela brambory na salát, do nich okurky, jedno jablko, víc zeleniny jsem neměla. V naší rodině se do salátu vždy dával slanokyselý nálev a olej, brambory se nasáknou a nerozpatlají, není ani třeba tolik majonézy. Řekla bych asi 1 dl na kilogram brambor, prostě na velikou mísu skoro celou sklenici, na menší půl. Je-li dobrý nálev z okurek, lze ho přisolit a přikyselit nebo dát ocet a vodu, soli dosti, nejméně lžíci, nálev musí být dost koncentrovaný, ne samá voda! Taky trochu pepře nebo hořčice se může přimíchat, ale ty lze přidat i s majonézou či jogurtem.
Přelila jsem tedy brambory nálevem a ještě přidala několik lžic oleje. Vše lehce promíchané a ochutnané jsem prozatím dala odležet a dokončila segedin.

Zelí ze sklenice bylo měkké, čerstvé kysané nechávám povařit s masem déle. Dala jsem ho hodně. Směs jsem odhrnula ke straně a do vší šťávy v kastrólu jsem zamíchala jednu zakysanou smetanu. Dokud se se zelím ještě vše nezačalo znovu vařit, lépe se rozpustila. Pak teprve jsem doplnila vodu, aby bylo všechno maso potopené, a když bublalo, lehce zahustila instantní jíškou, dosolila, dopaprikovala a nechala dojít už na vypnuté plotýnce. Nejlepší je odleželý, na neděli tedy bude akorát!

Do salátu jsem přidala taky jednu zakysanou smetanu a část majonézy, hořčici a uložila do ledničky v příslušných nádobách.

Možná udělám ten knedlík, možná ne - podle zítřejšího programu, však těstoviny by se hodily taky, nebudu-li mít dost času. Porcí je to nejmíň šest. A teď už jen domyju pár kousků nádobí, co jsem nestihla mezi vařením. Zatím uběhly sotva dvě hodinky, jistě by se za tu dobu dalo navařit ještě více, ale takhle jsem si to užila.

Rybu k večeři nechám mírně rozmrazit kolem páté, zasypu zeleninou, co najdu, ale nějaká cibule, papriky a rajče tam budou. A ovšem, olivy, málem bych zapomněla! Hlavně hodně opéci, nejlépe pod grilem. K tomu ten bramborový salát. Zítra večer ta pomazánka a ještě zbyde ode všeho dost na další dva tři dny.
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 DolceVita DolceVita | Web | 15. října 2008 v 15:32 | Reagovat

Vaření "na pokračování" má své půvaby :o) Segedínský guláš je nejlepší ohřívaný druhý den a udělat si trochu rozcvičku na vánoce a připravit si bramborový salát je ku prospěchu věci. Já o víkend trochu experimentovala, tak snad najdu čas pochlubit se na blogu se svými výsledky.

Je to opravdu přívětivě prostřený stůl s vůní dobrého jídla ;-)

2 vilemina vilemina | 16. října 2008 v 11:23 | Reagovat

Ono i jiné omáčky a polívky jsou lepší rozleželé - už mě napadlo, zda by to nešlo nějak zevšeobecnit - zda se to vskutku týká jídel z chladnějších zemí, zatímco ty z teplejších zemí jsou druhý den nepoživatelné či ohřívaním ztrácejí (určitě Itálie, Řecko,...) ? Nu, třeba něco vykoumáte, máte na to víc erudice než já, pouhá amatérka. A co myslí další čtenáři?

3 schnytlik schnytlik | Web | 16. října 2008 v 16:37 | Reagovat

já si myslím, že omáčky, které všeobecně pro svou přípravu vyžadují pomalejší vaření, jsou lepší den druhý a takové ty rychlomajdy, jako třeba z čerstvých rajských, je nejlepší sníst hned a teď :)

Provařená sobota mě čeká tenhle víkend. Bohužel si nenavařím do lednice, ale rovnou na stůl. 4 chody, každej pes jiná ves, navíc minutkový a blbinky a musí to být eňoňůňo. Jak ráda vařím, tak se mi teď do toho nechce :(

4 vilemina vilemina | 17. října 2008 v 11:14 | Reagovat

Jestli to nebude tím, pro koho právě musíte vařit - obecně a ve všem jsou musy neoblíbené...nu, ale (v duchu Pollyanny) aspoň máte pro koho vařit! A určitě z toho bude dobrá akční reportáž, jak jste na to všechno vyzrála!

5 schnytlik schnytlik | Web | 17. října 2008 v 15:40 | Reagovat

chm, reportáž asi nebude, v dvojroli hostitelky - kuchařky nastavování foťáku, talířků a blbinek bude docela problematické, ale uvidíme :)

6 schnytlik schnytlik | Web | 20. října 2008 v 15:00 | Reagovat

tak z toho nebude nic, regulerni nestihacka :(

7 vilemina vilemina | 21. října 2008 v 11:12 | Reagovat

Dík za zprávu z "bojiště", ale třeba se to při nějaké příležitosti povede popsat - to mě dost zajímá, jak si kdo dovede s enormním úkolem šikovně poradit!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama