Kuskus paprikou oděný

22. října 2008 v 15:49 | vilemina |  Jídla ze zeleniny

Plněné papriky jsem již propagovala, ale tyhle jsou jiné. Je to pokrm převzatý ze staršího Apetitu, který si jen malinko upravuji a zjednodušuji. Na webu už není. Lze použít jakékoli papriky, jakýkoli sýr a cuketu zaměnit za lilek, který v této podobě radostně zkonzumoval už nejeden jeho odpůrce!
Zapnu troubu na 200-220 stupňů. Papriky (6 ks) překrojím i s kouskem stopky na poloviny, odstraním jaderník - nejlépe nožem. Naskládám na plech lehce přetřený olejem, slabě osolím a opepřím, zase zakápnu olejem, dám předpéci na asi 20 minut. Na cibuli a česneku orestuji cuketu (600g) na hrubší nudličky či kostičky, stačí asi 5 minut. Přidám koření, pepř a trochu orientální směsi. Nasypu na vše kuskus (200g), nadrobím na něj dvě kostky zeleninového bujónu a zaliju vařící vodou z konvice (asi 0,5 l). Zamíchám, odstavím a nechám nabobtnat.
Papriky už jsou předpečené, tak ještě do náplně přimíchám strouhaný sýr (150-200 g), nějakou zelenou bylinku a naplním. Vypečené šťávy si ani nevšímám, vsákne se. Navrch ještě posypu zbytkem sýra. Dobrá je nějaká kombinace sýrů s eidamem - balkán, niva, mozzarella…

Když náplň zbyde, sní se jako zajímavá příloha k čemukoli, když nevyjde, uberu z ostatních paprik. I kořenit se může různě, orientální směsí třeba, mletou paprikou, ale ty bylinky udělají i ozdobu.

Papriky jsou dobré teplé, studené i ohřáté. Není to tak pracné, jak to vypadá, postup je vyhovující a bez zbytečných prostojů: trouba-papriky-cuketa-kuskus-naplnit-zapéct. Nejdekorativnější je červená:
Počítám dvě až tři půlky na porci, příloha se už žádná nedává.
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama