Jak se vařilo v První české škole kuchařské spolku Domácnosť (1. část)

8. října 2008 v 8:52 | vilemina |  Povídání u stolu
Ano, Domácnosť s Ť, jak se v r. 1905 ještě uvádí v jednom z mých pokladů, Kuchařské knize vyzkoušených předpisů, vydaných péčí tohoto spolku. V četných poděkováních, předmluvách a seznamech výborů najdeme tak vážená jména jako Krásnohorská, Podlipná, Holinová, Randová, Křižíková, Lužická, Tyršová…Spolek byl založen k 100. výročí narození Magdaleny Rettigové v roce 1885, "aby umožněno bylo vychovávati české dívky v onom povolání, jímž jejich pramatky se proslavily, zůstavivše jménu české hospodyně pověst nejskvělejší." Tehdejší rozmach se projevoval ve všech oborech, a tak i spolku se vedlo dobře, neb si mohl nechat vystavět na rohu Lazarské a dnešní M. D. Rettigové vlastní budovu, dokončenou v r. 1900. Nyní v ní sídlí banka.


Žákyně se přijímaly na tři měsíce. Vyučovací doba trvala od deváté ráno do jedné odpoledne. Krom kuchařek a hospodyně vykonávaly dvě dámy z výboru každý den dozor. Odpoledne se občas konaly přednášky a vycházky přístupné i veřejnosti.

Spolek žil z členských příspěvků, školného, odprodávání pokrmů uvařených ve škole, zakázek na jednotlivá jídla i celé hostiny a zábavy, zejména však z vydávání knih, hlavně oné kuchařky, jejíž osmé, rozmnožené vydání vlastním.



Už to ukazuje na její oblibu a rozšířenost. Obsahovala "to nejlepší z kuchyně měšťanské" i předpisy kuchyně velké, "sestrojené", aby sloužila hospodyňkám i profesionálkám. Krom toho najdeme i "hospodyňskou část", tedy teorii. Byla určena všem "ctěným a milým spolusestrám ve vlastech českoslovanských", podporovala lásku žen k této "domácí činnosti, tomuto základu štěstí spokojenosti v rodinách", ba i zdraví: "Kde dobrá kuchařka, tam netřeba lékaře!"

Autorky nabádají nepřeskakovat úvod, jak se často činívá - to by mě ale nenapadlo, je totiž neskonale půvabný. Vždy mě nechtěně pobaví, když vážně vykládá o vaření, historii a významu:

"V ruce žen od pravěku vložen důležitý a velevýznamný úkol, pečovati o výživu člověka."

"Umění kuchařské učí nás, kterak lze syrové a nezáživné látky zpracovati a pomocí ohně upraviti z nich pokrmy výživné, zdravé, syté chutné. Úpravou pokrmů působí tudíž žena velmi účinně a blahodárně v zátiší domu na rozvoj lidstva a dobývá si tím zásluh neocenitelných i o stoupání kultury."

A co taková pěkná odborná definice:
"Jedny látky zhoustnou a stuhnou při ohni, jiné vypustí šťávy a změknou. Tyto výkony a přeměny nazývají se: vaření, pečení, dušení, smažení, sušení, udění."



V Úvodu dostaly velký prostor i nejrůznější dobré rady, kde byste je jinde našli?

"Pořádek kráčí ruku v ruce s čistotou, a spořivost sídlí zase tam, kde je pořádek."
"Přimlouváme se však vřele, by v každé kuchyni byly: hodiny, váhy, umyvadlo."
"Spořivost jest duší kuchařství. Nesmíme však upadati v opačnou chybu přílišného šetření a lakotění v kuchyni."
"Ženy sebe samy rády zdobí. Proč by neměly také něco málo lásky a trpělivosti věnovati k výzdobě stolů, mis a jídel?"

"Která nemyslí při vaření, pro tu však není ani naučení ani předpisův!"
"Které jest kuchyně mučírnou, z níž nejraději prchá, ta ať raději do ní nevchází! Povrchnost zaviňuje nezdar v každém případě!"

"Jsoutě v praktickém vaření rozmanité výkony, které tradičně od jednoho pokolení na druhé přecházejí a kterým se každé děvče má již v domě své matky naučiti. Z pravidla se proto kuchařské knihy ani o tom nerozepisují."

Podobně i MDR, o 100 let dříve u jakéhosi složitějšího receptu, se vyjádřila takto:
"To každá zkušená kuchařka sama usoudí, a nezkušená se beztoho takovými věcmi zabývat nebude."

A my, po další stovce let, potřebujeme zpravidla polopatické popisy, obrázky i videa, protože životní styl se změnil tolik, že příležitost vidět jiné ženy, jak se v kuchyni otáčejí, je pomalu vzácností…umíme zas jiné věci, to ano, ale i když se o vše spravedlivě podělíme, zůstane každému nejméně polovina z úkolu zajistit výživu jen na něm :)
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 schnytlik schnytlik | Web | 8. října 2008 v 10:08 | Reagovat

Jé, já bych taky chtěla takovou pěknou knihu. Ty rady by se docela dobře daly aplikovat i dnes :)

2 Vilemína Vilemína | 8. října 2008 v 17:31 | Reagovat

Některé rady jsou skvělé, jiné zábavné. A pozor: tato Kuchařská kniha, jak jsem zjistila, je již zařazena do programu digitalizace Národní knihovny, čili bude možno ji časem získat i elektronicky. Jde o vydání z r. 1897 a podle názvu zřejmého na fotce titulního listu se najde na:

www.nkp.cz, např. v záložce Jak najít. Jinak by se sháněla těžko - aspoň někdy ta technika k něčemu je, máte naději! A časem taky zveřejním další příspěvek.

3 janča janča | 14. května 2013 v 14:04 | Reagovat

z čeho jsi prosím čerpala? :-) děkuju moc (hodili by se mi to možná k bakalářce :-))

4 Vilemína Vilemína | Web | 14. května 2013 v 20:59 | Reagovat

Čerpala jseme přímo z předmluv knihy, která je spolu s dalšími skvosty už zdigitalizovaná - kramerius.nkp.cz, odkazy mám v článcích Staré kuchařky online v rubrice Povídání u stolu.

5 FANDA FANDA | E-mail | 13. září 2013 v 9:53 | Reagovat

DOBRY DEN MAM TUTO KNIHU RV 1905 CHTEL BYCH SE ZEPTAT NA CENU TETO KNIHY DEKUJI

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama