Dýně v čase Halloweenu

27. října 2008 v 9:53 | vilemina |  Jídla ze zeleniny
Koncem října se v Dendrologické zahradě v Průhonicích na pokusném záhonku k čísi diplomové práci na ČZÚ s názvem Využití okrasné zeleniny v zahradě se dalo taky udělat pár dekorativních fotek - první vlaštovky v našich končinách, ale díky za ně.
dendro5




Inspirovalo mě to k nákupu dýní do kuchyně. Žel neobjevila jsem nic jiného než obyčejnou obří dýni. Někdy bývá hokkaidó, ale žádné muškátové nebo špagetové a jiné druhy jsem prodávat neviděla ani na trhu.

Nejprve a zároveň poprvé jsem se pustila do polévky, kterou všichni tak vychvalují. Neměla jsem na ni zatím odvahu - ne kvůli přípravě, ale kvůli chuti. Uvařit, rozmixovat, přidat smetanu - vypadalo to hezky, ale nebýt závěrečného česneku, byla celkem nijaká. Snědla se, v žaludku příjemně zahřála.
dyne7
Hm, tak co dál? Prověřená klasika, dýně pečená? Povedlo se, vonělo, vypadalo - leč chuť opět nepřesvědčivá, fádní, skoro bramborová, konzistence uvnitř trochu moc mazlavá…asi jsem neměla štěstí na dobré kousky, možná jim už chybělo sluníčko - syrové vypadaly výborně, oranžově zářily, ale dužina byla bledá a bez vůně.
dyne8


















dyne9
Zbylý kus tedy poputuje do mrazáku a bude z výchovných důvodů přidán k jiné zelenině, aby si s její pomocí napravil reputaci. Odradit se nedám, až zas bude nějaký pěkný exemplář zajímavého druhu k mání, zkusím to s ním znova! A kdybych k těm fotkám napsala, jak jsme si pošmákli, že byste to ani nepoznali?
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 viki viki | Web | 27. října 2008 v 13:52 | Reagovat

Vidím, že "dýňové" šialenstvo dostalo i Teba :-) Ja ešte stále odolávam, ale už sa odhodlávam, že skúsim aspoň tú polievku. Je to predsa len produkt sezóny... Do polievky sa vraj pridáva smotana alebo biely jogurt, chutí vraj božsky :-)

2 vilemina vilemina | 27. října 2008 v 14:42 | Reagovat

Vaří se to snadno, navrch se může dát další smetana a pražená dýňová semínka, hlavně mít dobrou dýni!

3 schnytlik schnytlik | Web | 27. října 2008 v 16:55 | Reagovat

Vilemíno, dobrá dýně je základ. S tou helouvínskou je to docela na draka - je chuťově nevýrazná, mdlá, musí se kořením doladit, což ostatně všechny, tahle ale obzvlášť. Dá se ale vrazit kamkoli v kombinaci s jinou zeleninou. Na pečenou se zatím nejlépe osvědčila butternut squash. Na polévku to chce taky nějakou výraznější. Dělám s vývarem místo vody, občas kyselou smetanu na vrch nebo kousky sýru s modrou plýsní a pár kapiček oleje z dýňových semínek. Hlavně nevzdávat!

4 DolceVita DolceVita | Web | 27. října 2008 v 21:33 | Reagovat

Moc hezká dýňová reportáž, ale na polévku to chtělo nějakou barevně výraznější dýni, protože se opravdu liší v chuti. Mám ráda Hokkaidó a muškátovou dýni. Jak radí schnytlik: nevzdávat to a dát dýni ještě jednu šanci :-)

5 vilemina vilemina | 28. října 2008 v 18:07 | Reagovat

Díky za dýňovou podporu - a potvrzení, že chyba byla v dýni. Nu, zkrátka jsem žádnou jinou nesehnala...tak příště :)

6 Terezka Terezka | Web | 19. listopadu 2008 v 21:33 | Reagovat

Vilemíno, také jsem se nechala unést a pár fotek v dendrologické zahradě pořídila...

http://tege.blog.cz/0809/podzim-v-dendrologicke-zahrade

Nový komentář

Vezměte na vědomí, že diskuse je moderována. Než se nový komentář začne zobrazovat, musí jej nejdříve schválit autor blogu.

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama