Mrkev s nivou

24. září 2008 v 9:28 | vilemina |  Jídla ze zeleniny
Zní to hrůzostrašně? Ale kdež, je to jen jeden z těch jednoduchých receptů, co dovedou příjemně překvapit. Vlastně mrkev a brambory zapečené s Nivou je přesnější název lehkého jídla ze surovin celoročně dostupných. Kdo z vás nemá všechno právě po ruce? No dobře, snad sýr chybí, neb jste ho právě použili na něco jiného…

To jsem se zrovna odhodlávala konečně zpracovat mrkev, která mi ležela v ledničce už kdovíjak dlouho, že ji udusím, co s ní taky, ale to zrovna považuju za jídlo dosti nudné, i když párkrát za rok ji sním s chutí, leč…rozpomněla jsem se zavčasu na recept, který jsem už jednou zkoušela, a hned bylo po nudě. Promyslela jsem to a chutě začala.

Stačí nakrájet či na šikovném struhadle nastrouhat 2- 3 mm plátky z obojí zeleniny. Brambory neškrábu, jen omyju. Do hlubší pánve nebo pekáčku kápnu oleje, vsypu zeleninu a trochu osolím (sýr je slaný hodně!), opepřím a přiklopené peču na střední teplotu.


Vodu nepřidávám, občas zamíchám. Na plotýnce to trvá asi 20-25 minut, můžeme vložit i do trouby. Nakonec přisypu Nivu nastrouhanou na hrubší nudličky. Stačí tak 100g na tři porce. Tedy ještě radši strouhám přímo nad pánví - nesmíte na to mít struhadlo z umělé hmoty, které se začne při dotyku s horkým nádobím rozpouštět! To by dobrá ingredience nebyla! Teplotu snížím a promíchávám, až se sýr rozpustí, je to chvilka. Sníst ji je další chvilka.



A ten sýr na dně pánve se snadno odmočí.
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 pan kolíček pan kolíček | Web | 24. září 2008 v 11:46 | Reagovat

No zní to fakt hrozně - ale chutnat to může dobře :o)) Díky za tip!

2 schnytlik schnytlik | Web | 24. září 2008 v 12:59 | Reagovat

Kazdou z tech ingredienci mam rada v temer jakekoli podobe a mnozstvi, ale dohromady si je nejak neumim predstavit. Jednou jsem v klasickem tartiflette (napr. http://www.cuketka.cz/?p=18) nahradila chybejici cast brambor mrkvi a prusvih byl na svete :(

Ale jak se rika proti gustu... :)))))))

3 viki viki | Web | 25. září 2008 v 1:00 | Reagovat

takéto experimentovanie mám veľmi rada, i keď z toho niekedy vylezú riadne čudá :-) možno by som k tomu pridala ešte jablká, len neviem či čerstvé alebo upečené ....

4 vilemina vilemina | 6. října 2008 v 12:14 | Reagovat

Vůbec se té kombinace nebojte, jelikož je obé pečené, ladí spolu chutě velmi dobře! Jablko mám ráda dušené i naslano v něčem, to ano, ale asi by to s ním bylo moc mokré...však vyzkoušejte!

5 Madla Madla | Web | 30. prosince 2009 v 10:19 | Reagovat

to je super nápad, určitě dnes vyzkouším na večeři. Ale budu dělat v troubě, tak snad se povede. Rychlé, lehké a levné jídlo. Prostě super!

6 Vilemína Vilemína | E-mail | Web | 30. prosince 2009 v 21:11 | Reagovat

Myslím, že v troubě jde taky dobře, zvláš´t když se dělá víc porcí...jedna či dvě jsou na pánvi rychleji.

7 Bara Bara | 22. února 2010 v 16:43 | Reagovat

Za tip na rychlé, levné a výborné obohacení kolejní kuchyně bez trouby děkuji já i spolubydlící:)

8 Vilemína Vilemína | E-mail | Web | 22. února 2010 v 20:59 | Reagovat

Díky též!

9 Ivana Ivana | 26. června 2012 v 16:20 | Reagovat

mrkev je výborná
v neděli jsem dělala dušenou na másle a na římskému kmínu a špetičce kari

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama