Co na výlet?

1. září 2008 v 13:04 | vilemina |  Studená kuchyně
Podzim je čas pěších výletů, dalekých výhledů, vysokého nebe a začínajících barevných explozí, zkrátka všechno táhne člověka ven (alespoň člověka mně podobné krevní skupiny), a tak se hodí i přibalit nějakou svačinku, aby při odpočinku na slábnoucím sluníčku bylo do čeho zakousnout...
Chléb se sýrem a kousek zeleniny ty skromnější snad uspokojí, ale co s námi mlsnými, když vynecháme uzeniny, byť kvalitní?
Máme-li nějakou šikovnou dózičku, která ani při otřesech nepropustí obsah ven, lze si nachystat nějakou pomazánku z vajec, sýrů, pomazánkového másla a podobně, je to lepší ji ujídat lžičkou než mít rozmočené housky s něčím vytékajícím kolem...Nebo trochu bramborového salátu jen se zeleninou, zakysanou smetanou nebo jogurtovou majonézou, není-li už moc teplo.
Osvědčily se mi výborně květákové placky či tvarohové karbanátky a k nim již jen čerstvá zelenina. Na květákovky nastrouhám nahrubo půl květáku, osolím, k tomu přihodím 2-3 vejce, zahustím moukou, nezapomenu na muškátový květ a pepř, je-li směs moc hustá, rozředím mlékem či vodou, to je na výsledku k nepoznání, a lžící tvořím na pánvi placky velikosti lívance, peču na oleji po obou stranách. Karbanátky z jednoho tvarohu (na pečení, ne ve vaničce), dvou vajec, cibule, kousku strouhaného salámu (50-100 g. lze vynechat), česneku, pepře (příp. vegety) a strouhanky se trochu lepí, tak je tvořím namočenýma rukama. Dají se zahustit, aby se nelepily, ale to jsem též jednou zkusila - nedělejte to, jsou pak samá houska, tuhé a bez té správné chuti. Peču je pomaleji, aby se propekly a nezůstaly uvnitř lepkavé!
Jinou šikovnou lahůdkou s sebou je cuketová nádivka, receptů je všude plno variant, vyzkoušeno mám, že se nemusí nic dávat předem potit, ždímat, opékat aj., jen se do nakrouhané cukety zamíchají zas nějaká ta vajíčka, sýr, salám, mouka a koření a peče se v pekáči nebo radši na plechu v nižší vrstvě, i studená je výborná.
Za chladnějších dnů se užije termoska s horkou vodou, z níž si na místě vyrobíme instantní kávu, polévku i bramborovou kaši, jak je ctěná libost...K tomu na několika dřívkách opečeme uzenku a pomějeme se královsky!
Místo kupovaných sušenek a oplatek, které mi moc nechutnají, raději udělám nějaký rychlý koláč s ovocem nebo tvarohem, nacpu do krabiček - a ovšem, lžičky s sebou...utěrku, na kterou vše prostřu, už taky uneseme. Piknik bych tomu ještě neříkala, ale zárodky tu už jsou!
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 DolceVita DolceVita | Web | 1. září 2008 v 16:43 | Reagovat

Na borůvčí prostřené nové chutné stránky ;-) Gratuluji Vilemíno k pěknému počtení a těším se na další chuťvzbuzující příspěvky. Ať ti to hodně dlouho krásně píše a fotí!

Vítám tě do klubu nadšených foodblogerů. Šárka

2 vilemina vilemina | 2. září 2008 v 13:54 | Reagovat

Díky, učím se. Pochvala od tak uznávané foodblogerky zvlášť těší!

3 schnytlik schnytlik | 2. září 2008 v 16:50 | Reagovat

a ze tohle jeste neni piknik?! ja chodivala na vylety s dvema rohliky, pastikou a lahvi "vody se stavou" :) takhle pekne vybavena od Vas bych mohla chodit tyden :) a ty kvetakovky, tak ty vyzkousim, ja kvetak rada :)

4 vilemina vilemina | 3. září 2008 v 11:13 | Reagovat

Díky, tady vidíte, kam až člověk dovede mlsota :) A na ty květákovky (teplé doma) mám ráda dressing - francouzský, americký či 1000 ostrovů...

5 petra petra | E-mail | 7. září 2008 v 10:19 | Reagovat

...cukety klidně zpracovávat "zpocené", ale u lilku bez osušení patrna hořká příchuť...

Tvarohové karbíšky mňam!! S tebou na túru - kdykoliv, kamkoliv! :)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama